Хрупкави италиански сладки

Повечето деца проявяват солиден ентусиазъм към хрупането на твърди неща, който понякога озадачава възрастните. Донякъде може да бъде разбран – звукът от гризкането на солети или ядки, от захапването на сочна ябълка или хрупкава бисквитка звучи като началото на вълнуващо преживяване.
Италианските сладки кантучини водят класацията сред твърдите и наистина хрупкави бисквити. Двойното им изпичане гарантира тази консистенция, наподобяваща солидността на камък, която обаче повлиява на вкуса само и единствено положително. Малчуганите ги оприличават на филийки хляб, които имат аромат на препечена захар, и им се радват от сърце. Друг основен техен плюс е това, че могат да се съхраняват доста дълго време, стига да има кой да ги опази, разбира се.
Приготвят се изненадващо лесно, дори и от децата, а рецептата им има толкова много варианти, че да не омръзне поне за една година. С какао, с шоколад, с ядки, без ядки, с цитрусов аромат или такъв на канела, с дъх на карамел и сушени плодове.
Импровизирайте заедно с децата в кухнята, за да намерите любимия си вкус, като започнете първо с тази основна и вкусна рецепта, в която захаросаните плодове придават неочаквано свежа нотка на хрупкавата твърдост.
За направата им са нужни: 165 г захар, 2 яйца размер М, 250 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г нарязани на дребно захаросани портокалови корички и кандирани зелени и червени череши, 80 г счукани на едро белени бадеми
Фурната се загрява на 180 градуса и голяма правоъгълна тава се застила с хартия за печене. В купа се разбъркват яйцата със захарта, добавят се брашното с бакпулвера и накрая захаросаните плодове и ядките. Замесва се меко тесто.
За малки като размер сладки разделете тестото на две и оформете две дълги и тесни калъпчета, за по-големи – направете само едно във формата на леко сплескано хлебче. Слагат се във фурната и се пекат около 30 мин. или докато придобият лек златист цвят.
Изпечените "хлебчета" се оставят да се охладят за 10 мин. и се нарязват по диагонал на филийки с широчина 5 мм. Те се нареждат легнали отново в тавата и се запичат на 150 градуса за още половин час или докато придобият приятен загар. Колкото по-тъмни са, толкова по-твърди и хрупкави стават.