Хрупкави италиански сладки

На живо
Заседанието на Народното събрание

Хрупкави италиански сладки

Рецептата за кантучини има толкова много варианти, че да не омръзне поне за една година
Рецептата за кантучини има толкова много варианти, че да не омръзне поне за една година
Повечето деца проявяват солиден ентусиазъм към хрупането на твърди неща, който понякога озадачава възрастните. Донякъде може да бъде разбран – звукът от гризкането на солети или ядки, от захапването на сочна ябълка или хрупкава бисквитка звучи като началото на вълнуващо преживяване.
Италианските сладки кантучини водят класацията сред твърдите и наистина хрупкави бисквити. Двойното им изпичане гарантира тази консистенция, наподобяваща солидността на камък, която обаче повлиява на вкуса само и единствено положително. Малчуганите ги оприличават на филийки хляб, които имат аромат на препечена захар, и им се радват от сърце. Друг основен техен плюс е това, че могат да се съхраняват доста дълго време, стига да има кой да ги опази, разбира се.
Приготвят се изненадващо лесно, дори и от децата, а рецептата им има толкова много варианти, че да не омръзне поне за една година. С какао, с шоколад, с ядки, без ядки, с цитрусов аромат или такъв на канела, с дъх на карамел и сушени плодове.
Импровизирайте заедно с децата в кухнята, за да намерите любимия си вкус, като започнете първо с тази основна и вкусна рецепта, в която захаросаните плодове придават неочаквано свежа нотка на хрупкавата твърдост.
За направата им са нужни: 165 г захар, 2 яйца размер М, 250 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г нарязани на дребно захаросани портокалови корички и кандирани зелени и червени череши, 80 г счукани на едро белени бадеми
Фурната се загрява на 180 градуса и голяма правоъгълна тава се застила с хартия за печене. В купа се разбъркват яйцата със захарта, добавят се брашното с бакпулвера и накрая захаросаните плодове и ядките. Замесва се меко тесто.
За малки като размер сладки разделете тестото на две и оформете две дълги и тесни калъпчета, за по-големи – направете само едно във формата на леко сплескано хлебче. Слагат се във фурната и се пекат около 30 мин. или докато придобият лек златист цвят.
Изпечените "хлебчета" се оставят да се охладят за 10 мин. и се нарязват по диагонал на филийки с широчина 5 мм. Те се нареждат легнали отново в тавата и се запичат на 150 градуса за още половин час или докато придобият приятен загар. Колкото по-тъмни са, толкова по-твърди и хрупкави стават.