Кашкавалена салата

На прага на пролетта и свежите зелени салати, все още има време за зимни експерименти в кухнята и разнообразяване на менюто не само на възрастните, но и на децата. Най-вероятно запасите от кисело зеле са вече към своя край, както и туршиите, цвеклото е поомръзнало, морковите придобиват прекалено натрапчив оранжев цвят, а ряпата, е... тя си е просто ряпа.
Тъй като доматите и краставиците през зимата притежават особена липса на вкус, тази кашкавалена салата би внесла свежа и леко екзотична нотка в неделната вечеря. Самостоятелно сервирана като предястие се справя чудесно, но като гарнитура към пилешко месо също има запомнящ се вкус.
В нея, освен кашкавал, са се подредили грозде и ябълка, сочни и хрупкави, както и кашу, което идеално допълва мекотата на кашкавала. Сосът е завършващия щрих, с лек нюанс на къри, който много подхожда на всички съставки, макар и да звучи странно на пръв поглед.
Децата я харесват без задръжки, възрастните се колебаят леко преди първата хапка, но след това вдъхновено довършват порцията си.
За направата й са нужни: 200 г кашкавал, 1 малка ябълка, 50 г сурово кашу, 250 г заквасена сметана, 2 ч.л. горчица, 1 ч.л. индийско къри, щипка бял пипер, 20 зърна грозде без семки
Кашкавалът се нарязва на кубчета. Ябълката се обелва и се нарязва на дребни парченца. Всяко зърно грозде се разполовява. В малък съд се смесват сметаната с горчицата, индийското къри и белия пипер, разбърква се добре.
В голяма купа се слагат нарязаните кашкавал, ябълка и грозде, както и кашуто, добавя се сосът и всичко се разбърква добре. Салатата се сервира охладена.