Безценни крекери за пътешествия

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1416 Весело

    Ще пробвам тази рецепта. Сега вечерта преди дълъг път правя солен кекс.
    А, с описанието на пътуването с деца, ме върнахте в едни "незабравими" спомени.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  2. 2 Профил на SeoKungFu
    SeoKungFu
    Рейтинг: 967 Весело

    Ще трябва да се пробват също с cannabutter

    ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
  3. 3 Профил на SeoKungFu
    SeoKungFu
    Рейтинг: 967 Неутрално

    Ако ще е пътешествие, да е cross time-space interdimensional space trip

    ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
  4. 4 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1146 Неутрално

    Нещо от чичо ви Торбеш:
    (има сериозно отношение по темата)
    ТЕСТО ЗА ПИЦА, КРЕКЕРИ, ФОКАЧА, ЧАБАТА
    – област Toscana, Италия

    Участват :
    500г бяло (или пълнозърнесто) брашно;
    220г хладка вода (1 чаша вряла вода с 2 чаши студена);
    1/4 кубче (10-12г) жива мая;
    1 чаена лъжичка захар;
    1 чаена лъжичка сол
    1 кафена чаша (60-80-100мл) зехтин (става и POMACE)

    Приготвяне:
    1. Закваска. В голяма чаша или купичка се поставят маята, захарта, и 1-2 лъжици от претегленото брашно. Разбъркват се хубаво. Поливат се с отмерената топла вода. Хубаво се разбърква, за да стане хомогенна смес. Слагате го на топло място или за по-сигурно, във фурната на 25-30 oC . Престоява докато шупне и си увеличи обема за 10-15мин.
    2. Тесто. Остатъкът от брашното, солта и зехтинът се смесват в дълбока купа.
    Когато закваската от първата купичка шупне, добавяте я и месите енергично 10 минути до получаване на мекичко тесто.
    3. Втасване. Тестото трябва да се остави да втаса за около 30-60 минути или докато си удвои обема. Втасването става на топло място или във фурната на 25-30 oC, увито във фолио.
    4. Печене. Тестото се пече на 150-180oC във всичките варианти за около 20-30 минути;

    Пица:
    Същото тесто. Намазвате дъното и страните на тава със зехтин. Разстилате тестото в тавата. Намазвате отгоре с доматено пюре. Гарнирате с каквото имате/искате. Печете на 150-180oC.
    Фокача:
    Фокачата е хляб от това тесто, като преди печене в тестото се замесват маслини, ситно нарязан лук, (предварително задушен в зехтин), сушени домати, гъби, подправки и т.н. Оформя се като малки хлебчета, голям хляб, питка и т.н. Пече се на 150-180oC за около 20-30 минути.
    ЧАБАТА:
    Обикновен хляб от това тесто. Все едно пица без нищо. Може да се оформи на малки питки за сандвичи или на голяма пита без никакви добавки. Пече се на 150-180oC за около 20-30 минути.
    ПИЦА БИАНКА (БЯЛА ПИЦА):
    Същото тесто. Намазвате тава със зехтин. Разстилате тестото в тавата. Намазвате отгоре (поливате и разстилате с четка) тестото със зехтин и поръсвате с морска сол – може да я мелите с мелничка. Печете на 150-180oC.
    КРЕКЕРИ:
    Това е тънката разновидност на ПИЦА БИАНКА (БЯЛА ПИЦА)
    Същото тесто. Разточвате тестото с точилка на предпочитана дебелина или с машинка за паста на средна степен (№4 ако скалата е 1-7). Намазвате тави със зехтин. Разстилате разточеното тесто в тавите. Нарязвате на квадратчета или пръчици или котета с вирната опашка. Намазвате отгоре (поливате и разстилате с четка) със зехтин и поръсвате с морска сол (и разни добавки по желание – чили, чер пипер, сусам, ким и т.н.). Печете на 150-180oC.
    Направете повече крекери!
    Никога не стигат.
    Гостите ги ядат невъздържано лакомо.
    Слагам им в хубав хартиен пакет да си носят и в къщи.
    Изяли ги по пътя...

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  5. 5 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 656 Весело

    До коментар [#1] от "Lady Zeppelin":

    Подобни чувства изпитах и аз, докато четях този така добре поднесен текст. Два часа наистина са оптималното време за пътуване с деца, след което и идеи, и търпение да се изчерпват. И се започва с онова досадно, повтаряно на всеки две минути: "Мамо, кога ще пристигнем?"

  6. 6 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 750 Неутрално

    Крекерите са хубаво нещо,не са като кракерите.

  7. 7 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1289 Неутрално

    Стават,и с една Handpresso под ръка и сме готови за пътешествие

  8. 8 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 1697 Неутрално

    ще ги пробвам , въпреки че обичаме и кракерите , гарнирани с малко червено винце .

    Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.
  9. 9 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2456 Неутрално

    До коментар [#4] от "Торбеш":

    +++
    Дори най-неумелата домакиня би се справила, следвайки съветите ти.
    По време на пости се глезя понякога с фокача, а, когато правя чиабата, добавям нарязани на ситно маслини.


    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  10. 10 Профил на azmatahari
    azmatahari
    Рейтинг: 346 Любопитно

    Много добра идея. не съм приготвяла, но ще опитам.
    Купувам биокрекери на немска фирма и в тях слагат белено тиквено и слънчогледово семе, както и някакъв вид твърдо сирене.Сигурно ще се получи и с кашкавал.
    За цената, която плащам за една кутийка с 8 броя вероятно ще направя цяла купа.

  11. 11 Профил на БамБам
    БамБам
    Рейтинг: 458 Неутрално

    супер

  12. 12 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1416 Весело

    Пробвах рецептата още днес.
    Във втората партида прибавих настърган кашкавал и домочадието ги предпочете пред оригиналните.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  13. 13 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2456 Весело

    До коментар [#12] от "Lady Zeppelin":

    Браво!
    А после нека говорят, че само Шива бил сторък...

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  14. 14 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#13] от "Марина":
    Шива е сторък.
    Една уважаваща себе си "труженичка и майка" има поне двеста ръце.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #