За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Lady Zeppelin
Рейтинг: 1416 ВеселоЩе пробвам тази рецепта. Сега вечерта преди дълъг път правя солен кекс.
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.А, с описанието на пътуването с деца, ме върнахте в едни "незабравими" спомени.
SeoKungFu
Рейтинг: 967 ВеселоЩе трябва да се пробват също с cannabutter
╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞SeoKungFu
Рейтинг: 967 НеутралноАко ще е пътешествие, да е cross time-space interdimensional space trip
╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞Торбеш
Рейтинг: 1146 НеутралноНещо от чичо ви Торбеш:
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.(има сериозно отношение по темата)
ТЕСТО ЗА ПИЦА, КРЕКЕРИ, ФОКАЧА, ЧАБАТА
– област Toscana, Италия
Участват :
500г бяло (или пълнозърнесто) брашно;
220г хладка вода (1 чаша вряла вода с 2 чаши студена);
1/4 кубче (10-12г) жива мая;
1 чаена лъжичка захар;
1 чаена лъжичка сол
1 кафена чаша (60-80-100мл) зехтин (става и POMACE)
Приготвяне:
1. Закваска. В голяма чаша или купичка се поставят маята, захарта, и 1-2 лъжици от претегленото брашно. Разбъркват се хубаво. Поливат се с отмерената топла вода. Хубаво се разбърква, за да стане хомогенна смес. Слагате го на топло място или за по-сигурно, във фурната на 25-30 oC . Престоява докато шупне и си увеличи обема за 10-15мин.
2. Тесто. Остатъкът от брашното, солта и зехтинът се смесват в дълбока купа.
Когато закваската от първата купичка шупне, добавяте я и месите енергично 10 минути до получаване на мекичко тесто.
3. Втасване. Тестото трябва да се остави да втаса за около 30-60 минути или докато си удвои обема. Втасването става на топло място или във фурната на 25-30 oC, увито във фолио.
4. Печене. Тестото се пече на 150-180oC във всичките варианти за около 20-30 минути;
Пица:
Същото тесто. Намазвате дъното и страните на тава със зехтин. Разстилате тестото в тавата. Намазвате отгоре с доматено пюре. Гарнирате с каквото имате/искате. Печете на 150-180oC.
Фокача:
Фокачата е хляб от това тесто, като преди печене в тестото се замесват маслини, ситно нарязан лук, (предварително задушен в зехтин), сушени домати, гъби, подправки и т.н. Оформя се като малки хлебчета, голям хляб, питка и т.н. Пече се на 150-180oC за около 20-30 минути.
ЧАБАТА:
Обикновен хляб от това тесто. Все едно пица без нищо. Може да се оформи на малки питки за сандвичи или на голяма пита без никакви добавки. Пече се на 150-180oC за около 20-30 минути.
ПИЦА БИАНКА (БЯЛА ПИЦА):
Същото тесто. Намазвате тава със зехтин. Разстилате тестото в тавата. Намазвате отгоре (поливате и разстилате с четка) тестото със зехтин и поръсвате с морска сол – може да я мелите с мелничка. Печете на 150-180oC.
КРЕКЕРИ:
Това е тънката разновидност на ПИЦА БИАНКА (БЯЛА ПИЦА)
Същото тесто. Разточвате тестото с точилка на предпочитана дебелина или с машинка за паста на средна степен (№4 ако скалата е 1-7). Намазвате тави със зехтин. Разстилате разточеното тесто в тавите. Нарязвате на квадратчета или пръчици или котета с вирната опашка. Намазвате отгоре (поливате и разстилате с четка) със зехтин и поръсвате с морска сол (и разни добавки по желание – чили, чер пипер, сусам, ким и т.н.). Печете на 150-180oC.
Направете повече крекери!
Никога не стигат.
Гостите ги ядат невъздържано лакомо.
Слагам им в хубав хартиен пакет да си носят и в къщи.
Изяли ги по пътя...
murttle
Рейтинг: 656 ВеселоДо коментар [#1] от "Lady Zeppelin":
Подобни чувства изпитах и аз, докато четях този така добре поднесен текст. Два часа наистина са оптималното време за пътуване с деца, след което и идеи, и търпение да се изчерпват. И се започва с онова досадно, повтаряно на всеки две минути: "Мамо, кога ще пристигнем?"
chicago514
Рейтинг: 750 НеутралноКрекерите са хубаво нещо,не са като кракерите.
izabell
Рейтинг: 1289 НеутралноСтават,и с една Handpresso под ръка и сме готови за пътешествие
Peni Nikol
Рейтинг: 1697 Неутралноще ги пробвам , въпреки че обичаме и кракерите , гарнирани с малко червено винце .
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.bramasole
Рейтинг: 2456 НеутралноДо коментар [#4] от "Торбеш":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р+++
Дори най-неумелата домакиня би се справила, следвайки съветите ти.
По време на пости се глезя понякога с фокача, а, когато правя чиабата, добавям нарязани на ситно маслини.
azmatahari
Рейтинг: 346 ЛюбопитноМного добра идея. не съм приготвяла, но ще опитам.
Купувам биокрекери на немска фирма и в тях слагат белено тиквено и слънчогледово семе, както и някакъв вид твърдо сирене.Сигурно ще се получи и с кашкавал.
За цената, която плащам за една кутийка с 8 броя вероятно ще направя цяла купа.
БамБам
Рейтинг: 458 Неутралносупер
Lady Zeppelin
Рейтинг: 1416 ВеселоПробвах рецептата още днес.
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.Във втората партида прибавих настърган кашкавал и домочадието ги предпочете пред оригиналните.
bramasole
Рейтинг: 2456 ВеселоДо коментар [#12] от "Lady Zeppelin":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рБраво!
А после нека говорят, че само Шива бил сторък...
Lady Zeppelin
Рейтинг: 1416 ВеселоДо коментар [#13] от "Марина":
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.Шива е сторък.
Една уважаваща себе си "труженичка и майка" има поне двеста ръце.