Маслени бабини курабии

Маслени бабини курабии

Количеството курабии, което се получава е доста голямо, за радост най-вече на децата
Количеството курабии, което се получава е доста голямо, за радост най-вече на децата
Едва ли има много баби или майки у нас, които не са приготвяли подобни курабии. Те са меки, с непретенциозна форма, но за сметка на това утешително домашен вкус и ронлива душа, която се топи сладко в устата.
В някои семейства те се правят специално за Великден, а на други места през цялата година, едни го овкусяват с лимонова кора, други с ванилия. Но в основата на рецептата си остават неизменни няколко важни неща – тестото се приготвя задължително с мас (с масло просто не е същото) и се "разточват" с помощта на машинка за мелене на месо, която трябва да има специална приставка за сладки.
Количеството, което се получава, е доста голямо, за радост най-вече на децата, които изцяло могат да поемат производството на курабиите, да месят тестото и после да въртят ръчката на машинката.
Чувала съм слухове, че се получават и с шприц, но никога не съм опитвала, затова не мога да гарантирам, че ще има добър резултат. Ако не разполагате у дома с такава, просто се обадете на мама, леля или баба, които със сигурност имат някъде прибрана в килера.
А и кой знае, може и те вече да са ги извадили и да въртят домашни курабии в чест на пролетта.
За направата им са нужни: 3 големи яйца, 8 с.л. разтопена мас, 200 г захар, 15 г амонячна сода, 2 с.л. кисело мляко, 600 г брашно, 1 ч.л. течна ванилия
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и ванилията. Добавят се разтопената, леко охладена мас и киселото мляко с изсипаната в него амонячна сода, след което всички съставки се разбъркват с лъжица.
Малко по малко се добавя брашното и се замесва тесто, което не трябва да лепне - ако е нужно, се добавя още малко брашно. Оставя се да отдъхне за един час.
След това с помощта на машинка за месо с приставка за курабии се "разточват" сладките, подреждат се в намазнена и набрашнена тава и се пекат на 180 градуса за 15 мин. или до порозовяване.