Ягодови сладки

Сезонът на ягодите тихо се промъква и носи със себе си сладко-кисело ухание и пръсти, оцветени в червено. Децата ги обичат всякак – просто така, напечени от слънцето и току-що откъснати от градината на баба, с пръст, полепнала по тях. Или пък с кисело мляко и захар, както аз ги ядях като дете. Или разтопени до неузнаваемост в ягодовия пай, в комбинация със сметанов сладолед, палачинки, любимият сладкиш, който мама винаги приготвя, замразени и след това разбити с прясно мляко на вкусен шейк.
Варианти много и все не стига времето, за да бъдат опитани всички. Някои неизбежно остават за догодина. Но пък тази бърза и вкусна рецепта за сладки не е за пропускане, с аромата си на кокос и разтопена захар, затова се захващайте с нея заедно с децата, докато все още е прекрасният сезон на ягодите.
За направата им са нужни: 1 яйце, 85 г фини овесени ядки, 150 г кисело мляко + 1/2 ч.л. сода, 60 г разтопено масло, 120 г захар, 3-4 с.л. кокосови стърготини, 180 г брашно, ванилия, 150 г ягоди (или повече, на вкус), нарязани на малки парченца
Маслото се разтопява на водна баня или в микровълновата. Яйцето, захарта и овесените ядки се разбъркват с вилица в купа. Към тях се добавят киселото мляко със содата, охладеното масло, кокосът, брашното и ванилията. Разбърква се хубаво до получаването на гъсто лепкаво тесто. Накрая се добавят нарязаните на дребни парченца ягоди и се разбърква внимателно с лъжица.
В застлана с хартия за печене тава (или намазана с масло и поръсена с брашно) се сипват по две чаени лъжички от сместа на купчини, на разстояние една от друга и леко се заглаждат отгоре.
Сладките се пекат на 180 градуса до придобиването на хубав тен.