Ягодов пай

Ягодов пай

Паят се сервира охладен - на стайна температура, в компанията на разбита сметана или топка сладолед
Паят се сервира охладен - на стайна температура, в компанията на разбита сметана или топка сладолед
Пайовете са едни от най-лесните и бързи за приготвяне десерти, които балансират върху идеалното съвършенство между сочна плодова плънка и хрупкава маслена коричка. Ако не сте опитвали да направите пай до момента, а само сте чували страшни неща за трудностите при приготвянето на блата, точно тази неделя би била идеална да се захванете с новото предизвикателство заедно с децата.
А какво по-вкусно нещо в разгара на пролетта от един ягодов пай? Не са нужни много съставки или специален опит, децата активно могат да се включат в направата му и накрая всички дружно да се насладите на апетитния и сочен резултат.
За направата му са нужни: 200 г масло, 2 ½ ч.ч. брашно, щипка сол, 1 с.л. захар, 2 с.л. студена вода; за плънката: 500 г ягоди, ½ ч.ч. кафява захар, семенцата на половин шушулка ванилия; допълнително: 1 жълтък, 1 ч.л. прясно мляко
Маслото се нарязва на парченца, които се слагат в хладилника за 15 мин., след което се смесват с брашното, солта и захарта и започва да се меси. Идеята е да се получат едри трохи, като сместа може да се претрива през ръцете – от топлината им постепенно маслото омеква и поема брашното. Резултатът все още не напомня на хомогенно тесто, затова се добавя водата и продължава да се меси, докато се оформи в топка, която не се разпада – около 5 мин. Готовото тесто се увива във фолио и се слага в хладилника.
Ягодите се измиват и почистват от дръжките, след което се нарязват на филийки. Слагат се в тенджера заедно с ванилията и захарта и сместа се вари при непрекъснато бъркане 10 мин. Оставя се да се охлади леко.
От охладеното тесто се откъсват 2/3, които се разточват между два листа хартия за печене или фолио (така се точи по лесно) или върху плот, поръсен с брашно, на тънка кръгла платка. Блатът се прехвърля в тавичка за пай с диаметър 24 см, като трябва да покрива и стените. Дори и да се разкъса при пренасянето, това не е проблем, просто го съединете и загладете с пръсти. Ягодовата плънка се изсипва отгоре и се заглажда.
Останалото тесто се разточва на правоъгълник, от който се нарязват ленти, с които се прави "решетка" върху плънката, както се вижда на снимката. Жълтъкът се разбива с прясното мляко и с четка се намазва върху тестото.
Паят се пече на 200 градуса около 20 мин. или докато придобие приятен златист цвят. Сервира се охладен, на стайна температура, в компанията на разбита сметана или топка сладолед.