Кифли с мармалад

Кифли с мармалад

Кифличките се пекат на 170 градуса около 15-20 мин или докато бухнат хубаво и придобият приятен златист цвят.
Кифличките се пекат на 170 градуса около 15-20 мин или докато бухнат хубаво и придобият приятен златист цвят.
"Една кифла с мармалад, моля" е фраза, която завинаги се е отпечатала в спомените от моето детство, както предполагам и в тези на повечето от вас. Редом с топлите милинки, баничката с боза, тутманика със сирене и рогчетата. Кифлите обаче бяха едно по-специално и пухкаво удоволствие, пълни с шипков или сливов мармалад, според предпочитанията на пекаря, поръсени с пудра захар, с хрупкави кристалчета обикновена или пък с мак.  
За жалост тези, които днес се продават в уличните закусвални, някак не притежават онзи незабравим и уханен вкус, който пълнеше стомаха ми с нетърпение. Обаче пък все още можем да си ги направим вкъщи, да включим и децата в замесването на тестото и завиването им и най-вече в изяждането на продукцията и разказването на славни случки, придружени от неизменната кифла в ръка. 
За направата им са нужни: 20 г прясна, 250 мл хладко прясно мляко, 550 г бяло брашно, 60 г захар, 1 яйце, 60 г меко масло, щипка сол, ¼ ч.л. есенция ванилия; допълнително:  бурканче шипков или сливов мармалад, 1 жълтък, захар за поръсване
Маята се разтваря в хладкото мляко с лъжица захар и се оставя да шупне за около 10 мин. През това време брашното се смесва в голяма купа заедно със захарта, яйцето, маслото, солта и ванилията. Когато маята е готова, се добавя към останалите продукти и се омесва меко тесто, което става доста бързо и не се нуждае от дълго месене. 
Готовото тесто се оставя да втаса за около час на топло или докато удвои обема си. След това се разделя на 4 части, всяка се разточва на кръг с дебелина 3-4 мм и се нарязва на триъгълници. В широката част на всеки триъгълник се слага по 1 ч.л. мармалад, кифличките се завиват и се подреждат в тави, застлани с хартия за печене. Отгоре се намазват с разбития жълтък и се поръсват със захар. 
Кифличките се пекат на 170 градуса около 15-20 мин или докато бухнат хубаво и придобият приятен златист цвят.