Ароматен летен дип

Ароматен летен дип

Няма нужда от прибори, зеленчуците играят ролята на лъжички, а и са много по-примамливо шарени и красиви.
Няма нужда от прибори, зеленчуците играят ролята на лъжички, а и са много по-примамливо шарени и красиви.
В разгара на лятото на масата започват да се появяват все по-леки и разхлаждащи храни като сочните дини и пъпеши, ароматните череши, тиквичките и патладжаните, тараторът и многото салати. Дори и децата, които се наслаждават с пълна сила на хубавото време, рядко имат желание за нещо по-различно от сладолед или чаша домашна лимонада.
Въпреки това обаче те продължават да се нуждаят от витамини и ценни хранителни вещества, затова и сезонните зеленчуци и плодове не трябва да се пренебрегват. Има и много полезни храни, които могат да бъдат запечатани в кутийки и изядени на детската площадка, в парка, на пикник в гората или на плажа, които освен това не отнемат особено много време и реално децата могат да приготвят сами.
Този ароматен и разхладителен дип с дъх на лимон и подправки идеално се комбинира с чушка, краставички, целина и морков, нарязани на пръчици. Няма нужда от прибори, зеленчуците играят ролята на лъжички, а и са много по-примамливо шарени и красиви.
За направата му са нужни: 400 г цедено кисело мляко, 250 г заквасена сметана, връзка див лук (или 1-2 стръка обикновен зелен лук), 5-6 стръка магданоз, 1 стрък копър, листенцата на 1 стрък мента, сокът на половин лимон, сол и бял пипер на вкус; за зеленчуковите пръчици: 1 червена чушка, 1 жълта чушка, 1 краставица, 2 моркова, 1 стрък целина.
Цеденото кисело мляко и заквасената сметана се смесват в дълбока купа и се разбъркват добре. Дивият лук, копърът, магданозът и ментата се накълцват на дребно и се добавят. Изсипва се и лимоновият сок, дипът се разбърква, докато се получи хомогенна смес, в която се добавят сол и бял пипер на вкус. Прибира се в хладилника и се охлажда поне за един час.
През това време зеленчуците се измиват, краставицата и морковите се обелват и всички се нарязват на пръчици. Сервират се към охладения дип и се използват за загребването му вместо лъжички.