Лучени хлебчета

Лучени хлебчета

Тези хлебчета имат плътен дъх на пълнозърнесто брашно и нежен аромат на запържен лук, който разпалва апетита.
Тези хлебчета имат плътен дъх на пълнозърнесто брашно и нежен аромат на запържен лук, който разпалва апетита.
Хлябът често се оказва едно от любимите ястия на малките деца. Познавам такива, които с наслада могат да обядват филия хляб без абсолютно нищо към нея и да бъдат напълно доволни от живота. А радостта, която изпитват от месенето и мачкането на тестото е сравнима само с онази, която носи някоя много любима игра. Затова и включването на малчуганите в кухненските дейности е забавление, което не би трябвало да пропускате.
Тези хлебчета имат плътен дъх на пълнозърнесто брашно и нежен аромат на запържен лук, който разпалва апетита. Приготвят се лесно и са идеална компания за всякакъв обяд или вечеря, за следобедна закуска с парче сирене и някой слънчев домат, или пък просто така, сами по себе си – за бързо похапване по време на някоя вълнуваща игра.
За направата им са нужни: 450 г пълнозърнесто брашно, 7 г суха мая, 250 мл хладка вода, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. сол, 1 ч.л. мед; допълнително: 100 г накълцан лук, 1-2 с.л. олио
Лукът се запържва в олиото, докато придобие златист цвят. В купа се смесват брашното и сухата мая, добавят се хладката вода, зехтина, солта и медът. Замесва се меко, нелепнещо тесто - ако е нужно, се добавя още малко брашно. Накрая се добавя лукът и се размесва добре, за да се разпредели равномерно. Тестото се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Тава се застила с хартия за печене. Ръцете се набрашняват и от тестото се късат топчета с размера на малък юмрук, разтеглят се внимателно на дебел фитил с дължина 10 см и се завиват във формата на геврек.
Подреждат се в тавата и се пекат на 180 градуса, докато хванат коричка, придобият приятен кафеникав цвят и при проверка с клечка тя излезе суха.