Италианска фокача

Италианска фокача

Италианската фокача, която е толкова пухкава и ароматна, че не се нуждае от друга компания освен от малко розмарин, щипка морска сол, някоя маслина или узрял, сочен домат
Италианската фокача, която е толкова пухкава и ароматна, че не се нуждае от друга компания освен от малко розмарин, щипка морска сол, някоя маслина или узрял, сочен домат
Приготвянето на хляб у дома възвръща изгубената през годините си популярност и става все по-привлекателно занимание, особено за неделните следобеди и особено, ако е споделено от цялото семейство. Дали ще използвате машина, ръцете си или помощта на децата, резултатът винаги е вкусен – хрупкава коричка, мека сърцевина, топло ухание, което изпълва цялата кухня.
Правенето на хляб през горещите летни месеци губи една идея от удоволствието си, но за този сезон са подходящи по-лесните и бързи рецепти, от които се раждат също много вкусни тестени изделия - содената питка, хлябът без месене, пърленките на грила, мързеливите малки питки със сирене.
Или пък италианската фокача, която е толкова пухкава и ароматна, че не се нуждае от друга компания освен от малко розмарин, щипка морска сол, някоя маслина или узрял, сочен домат. И хубав зехтин, разбира се.
За направата й са нужни: 1 ¼ ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая (7 г), 2 ч.л. захар, 1 ч.л. морска сол, 3 с.л. зехтин, 3 ч.ч. брашно; за гарниране: пресен розмарин, морска сол, маслини, чери домати, зехтин.
Водата, маята и захарта се смесват в купичка и се оставят за 5-10 мин., докато сместа шупне.
Брашното и морската сол се разбъркват в дълбока купа, в средата се прави кладенче, изсипват се зехтина и сместа с маята и се замесва меко, еластично тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути. След това се премесва още веднъж и с ръце му се придава формата на плосък диск или от него се откъсват топки, които се оформят на кръгли, плоски питки.
Тава се намазва със зехтин, вътре се поставя фокачата (или малките фокачии) и се пристиска с ръце. Оставя се да почине за 15 минути, след кето с пръст се притиска на много места, за да се образуват вдлъбнатини. Отгоре се поръсва със зехтин, морска сол и пресен розмарин, а в дупчиците се слагат маслини или чери доматчета.
Фокачата се пече за 20-30 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна или докато придобие приятен загар и при проверка с клечка в тестото тя излезе суха.