Италианска фокача

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (9)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 1014 Весело

    Или пък италианската фокача, която е толкова пухкава и ароматна, че не се нуждае от друга компания освен от малко розмарин, щипка морска сол, някоя маслина или узрял, сочен домат. И хубав зехтин, разбира се.
    =====================================
    И сиренце, и сиренце!

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  2. 2 Профил на Jana Gancheva
    Jana Gancheva
    Рейтинг: 796 Неутрално

    [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]И сиренце, и сиренце! [/quote]

    И шарена сол

    'Let light surround you' Dream Theater
  3. 3 Профил на earthian
    earthian
    Рейтинг: 615 Неутрално

    Е... със сиренце и шарена сол вече няма да е италианска фокача

  4. 4 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 954 Весело

    До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    До коментар [#2] от "ariel28":

    И майонезка, и кетчъпче, както се прави 'италианската' пица в България.

  5. 5 Профил на earthian
    earthian
    Рейтинг: 615 Неутрално

    До коментар [#4] от "princess_x":
    Като видя пица или паста, заляти с кетчъп, направо ми се повръща съсипват цялата прелест на италианската кухня 👍

  6. 6 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 1497 Весело

    И праз. Голям праз.

  7. 7 Профил на БамБам
    БамБам
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#3] от "earthian":

    Рецепта за пълноценен живот: Швейцарска закуска, италиански обяд, японска вечеря и българска..

  8. 8 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1146 Неутрално

    Рецепта за фокача от чичо ви Торбеш:
    ======================
    Участват:
    - 500г. брашно;
    - 220г. хладка вода (две трети чешмяна + една трета вряла);
    - 10г. пресована жива мая;
    - 1 чаена л. сол;
    - 1 чаена лъжичка захар;
    - 50-60мл зехтин;
    Как се прави:
    Всичкото това се забърква в следния ред:
    - Маята се разтваря хубаво в хладката вода и захарта;
    - С тази течност след шупването на маята се забъркват останалите компоненти;
    - Месим около 10минути на ръка или с орбитален миксер - от това се получава мекичка тесто-душичка;
    - Тестото се оставя да втаса около час, поставено в купа, запечатано с фолио. За сигурен резултат се поставя да втаса във фурната на 25оС, повтарям, един час;
    - След това с набрашняване се разточва на тънки питки с точилка;
    - В намазана със зехтин тава питките се нареждат и добре се намазват със зехтин отгоре;
    - Правят им се отгоре нарези, дупки, и т.н., но не само за красота, а и за по-добро изпичане;
    - Може да се посипят отгоре с кристали морска сол, сусам и т.н.
    - Така втасват още един час, както са в тавата, на 25оС във фурната;
    - Като мине и този час (фокачките са се надули), усилваме фурната на 200оС;
    - Във фурната поставяме съдче с малко вода, която се изпарява при печенето;
    - Печем до получаване на златисто-кафяв цвят;
    ===============
    Опитайте и тази рецепта, тя е плод на многогодишен кулинарен опит на екип от архитект и лекар.
    ПС
    От тези фокачи се прави чудесно хапванце, нещо като брускета:
    - Разрязвате фокачките на две и намазвате отвътре със зехтин;
    - Припичате за малко на фурната отгоре;
    - Като се препекат, ги вадим от фурната и ги гарнираме с нарязан домат, зелен лук, маслинки, настърган пармезан и т.н. и т.н.
    Неоставимо вкусно!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  9. 9 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2456 Неутрално

    До коментар [#8] от "Торбеш":

    Благодаря ти от сърце за тази рецепта!
    Записала съм я преди време и винаги, когато я правя, се получава вкусотия. С маслини, сушени домати и розмарин е наистина "Неоставимо вкусно"!

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #