За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
Рейтинг: 1014 ВеселоИли пък италианската фокача, която е толкова пухкава и ароматна, че не се нуждае от друга компания освен от малко розмарин, щипка морска сол, някоя маслина или узрял, сочен домат. И хубав зехтин, разбира се.
Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/=====================================
И сиренце, и сиренце!
Jana Gancheva
Рейтинг: 796 Неутрално[quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]И сиренце, и сиренце! [/quote]
'Let light surround you' Dream TheaterИ шарена сол
earthian
Рейтинг: 615 НеутралноЕ... със сиренце и шарена сол вече няма да е италианска фокача
princess_x
Рейтинг: 954 ВеселоДо коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
До коментар [#2] от "ariel28":
И майонезка, и кетчъпче, както се прави 'италианската' пица в България.
earthian
Рейтинг: 615 НеутралноДо коментар [#4] от "princess_x":
съсипват цялата прелест на италианската кухня 👍
Като видя пица или паста, заляти с кетчъп, направо ми се повръща
Deaddark
Рейтинг: 1497 ВеселоИ праз. Голям праз.
БамБам
Рейтинг: 458 НеутралноДо коментар [#3] от "earthian":
Рецепта за пълноценен живот: Швейцарска закуска, италиански обяд, японска вечеря и българска..
Торбеш
Рейтинг: 1146 НеутралноРецепта за фокача от чичо ви Торбеш:
Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.======================
Участват:
- 500г. брашно;
- 220г. хладка вода (две трети чешмяна + една трета вряла);
- 10г. пресована жива мая;
- 1 чаена л. сол;
- 1 чаена лъжичка захар;
- 50-60мл зехтин;
Как се прави:
Всичкото това се забърква в следния ред:
- Маята се разтваря хубаво в хладката вода и захарта;
- С тази течност след шупването на маята се забъркват останалите компоненти;
- Месим около 10минути на ръка или с орбитален миксер - от това се получава мекичка тесто-душичка;
- Тестото се оставя да втаса около час, поставено в купа, запечатано с фолио. За сигурен резултат се поставя да втаса във фурната на 25оС, повтарям, един час;
- След това с набрашняване се разточва на тънки питки с точилка;
- В намазана със зехтин тава питките се нареждат и добре се намазват със зехтин отгоре;
- Правят им се отгоре нарези, дупки, и т.н., но не само за красота, а и за по-добро изпичане;
- Може да се посипят отгоре с кристали морска сол, сусам и т.н.
- Така втасват още един час, както са в тавата, на 25оС във фурната;
- Като мине и този час (фокачките са се надули), усилваме фурната на 200оС;
- Във фурната поставяме съдче с малко вода, която се изпарява при печенето;
- Печем до получаване на златисто-кафяв цвят;
===============
Опитайте и тази рецепта, тя е плод на многогодишен кулинарен опит на екип от архитект и лекар.
ПС
От тези фокачи се прави чудесно хапванце, нещо като брускета:
- Разрязвате фокачките на две и намазвате отвътре със зехтин;
- Припичате за малко на фурната отгоре;
- Като се препекат, ги вадим от фурната и ги гарнираме с нарязан домат, зелен лук, маслинки, настърган пармезан и т.н. и т.н.
Неоставимо вкусно!
bramasole
Рейтинг: 2456 НеутралноДо коментар [#8] от "Торбеш":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рБлагодаря ти от сърце за тази рецепта!
Записала съм я преди време и винаги, когато я правя, се получава вкусотия. С маслини, сушени домати и розмарин е наистина "Неоставимо вкусно"!