Марокански царевични питки

Марокански царевични питки

Докато приготвяте тестото с децата, можете да им разкажете как в Мароко тези питки се приготвят на улицата върху нагорещени плочи, след което се пълнят с мед или свежо козе сирене и се поднасят още горещи, най-често в компанията на силен ментов чай.
Докато приготвяте тестото с децата, можете да им разкажете как в Мароко тези питки се приготвят на улицата върху нагорещени плочи, след което се пълнят с мед или свежо козе сирене и се поднасят още горещи, най-често в компанията на силен ментов чай.
Топлите питки са една от най-омайните и простички закуски, които едва ли някое дете по света би отказало. Не само да ги опита, но и да участва в приготвянето им, тъй като работата с тесто носи специално удоволствие. Варианти има много – направени от различни брашна, с мая, содени, с добавка от сирене или семена, с колбас и дори зеленчуци, всичко е въпрос на вкус.
Тези марокански царевични питки са специално лакомство, което се приготвя изключително лесно и бързо и ще разнообрази репертоара ви от тестени изделия по чудесен начин. Докато ги печете заедно с децата, можете да им разкажете любопитни факти за Мароко и как тези питки се приготвят на улицата върху нагорещени плочи, след което се пълнят с мед или свежо козе сирене и се поднасят още горещи, най-често в компанията на силен ментов чай.
За направата им е нужен фин царевичен грис, който се нарича семолина. Ако не успеете да намерите такъв, в краен случай можете да го заместите с царевично брашно, но вкусът би бил различен.
Нужни продукти: 1 ½ ч.ч. фин царевичен грис, 2 ч.л. захар, щипка сол, ¾ ч.л. бакпулвер, 100 г разтопено масло, ½ ч.ч. прясно мляко
Царевичният грис се слага в дълбока купа и към него се прибавят захарта, бакпулверът и солта. Разбърква се добре. Сипва се разтопеното масло и сместа се разбърква с лъжица, след което се размесва с ръце. Добавя се прясното мляко и се меси, докато се получи меко и хомогенно тесто. Оставя се да почине за 5 мин.
Тиган с незалепващо покритие се загрява на слаб огън на котлона. Тестото се разточва с ръце (върху хартия за печене, за да не залепва за масата) на лист с дебелина 0,5 см и с водна чаша или кръгла форма за сладки се изрязват питките.
Оформените питки се запичат в тигана за по 5 мин. от всяка страна – важно е температурата да бъде ниска, за да не прегорят отвън, а отвътре да останат сурови.
Сервират се с мед, сирене, сладко по избор или течен шоколад.