Хумус

На живо
Протест в центъра на София, организиран от "Правосъдие за всеки"

Хумус

Оригиналните съставки на хумуса са сварен нахут и сусамов тахан
Оригиналните съставки на хумуса са сварен нахут и сусамов тахан
Хумусът е от онези ястия, които могат да изпълняват много и различни роли – на предястие, на основно или на гарнитура. Това, че се приготвя бързо и разбира се, чудният му, плътен вкус, са нещата, които го правят изключително привлекателен. Децата са любители на всякакви разядки и неща, подходящи за мазане върху филийка или крекер, така че биха го оценили подобаващо.
Оригиналните съставки на хумуса са сварен нахут и сусамов тахан, но през последните години се появяват все по-разнообразни варианти – с добавка на авокадо или домати, например. Но простичкият оригинал, ухаещ на зехтин и лимонов сок, е толкова вкусен, че единственото от което се нуждае за компания са нарязани зеленчуци и хрупкави крекери.
Друг плюс на хумусът е, че е идеален да се сложи в кутията за обяд за училище или пък да бъде допълнение към други вкусотии за неделния пикник в гората. Децата могат да го приготвят съвсем сами и да почерпят приятелите си, дошли им на гости след училище.
За направата му са нужни: 250 г сварен нахут (или от консерва), 2 с.л. сусамов тахан, сокът на половин лимон, 2-3 с.л. зехтин, 2 нарязани скилидки чесън, сол на вкус.
Всички съставки се пасират заедно, докато се получи гладко пюре. Хумусът се посолява на вкус и по желание се добавя още зехтин или лимонов сок. Сервира се в чиния, поръсен със зехтин и червен пипер или суха мащерка, заедно със зеленчуци, нарязани на пръчици (краставици, чушка, морков, малки доматчета) и хрупкави крекери.