Ароматен ориз

Оризът е едно от най-простите и същевременно най-сложни за приготвяне ястия. Освен различните видове, които се предлагат на пазара, има и различни техники за направата му, в зависимост от желания резултат.
Някои сортове са толкова ароматни, че се нуждаят единствено от малко сол, за да разгърнат уханието си, в други случаи мекият вкус на ориза благодатно се оставя да бъде погълнат от силни подправки, които го превръщат в изцяло ново изживяване.
В ориенталската кухня той се приготвя обичайно по този начин, като към силните аромати се добавят стафиди или ядки, придаващи му специално плътно звучене. Възможностите за експериментиране са безброй, особено с участието на децата, които ще бъдат завладени от този вариант, в който кедровите ядки със своята хрупкавост и шафранът с прелестния си цвят превръщат обикновения бял ориз в истинско празнично ястие.
За направата му са нужни: 3 с.л. масло, 225 г дългозърнест ориз, щипка качествен шафран, 600 мл пилешки бульон, 2 с.л. сурови кедрови ядки, морска сол и черен пипер
Две супени лъжица от маслото се разтапят в дълбока тенджера, добавят се оризът и шафранът и всичко се запържва за кратко. Към сместа се изсипва топлият бульон, подправя се със сол и черен пипер и се оставя да заври. След това котлонът се изключва, тенджерата се покрива с капак и се оставя така около 20 мин, без да се разбърква, до готовност на ориза.
През това време останалото масло се разтапя в тиган и в него се запичат кедровите ядки до златисто – става много бързо и трябва да се внимава да не изгорят. Оризът се сервира топъл като гарнитура или самостоятелно ястие, като всяка порция се поръсва с част от кедровите ядки.