Топла супа от печени зеленчуци

Времето отново застудя и събуди мисли за уютна стая, огън в камината и нещо топло за хапване, докато навън студеният вятър брули клоните. Затова "Детски Дневник" припомня една от хубавите рецепти за зеленчукова супа с аромат на зима, която ще сгрее деня ви.
Супата е едно от най-лесните за приготвяне похапвания и важно стъпало за преодоляване от начинаещите малки готвачи, които обичат да помагат на мама и татко в кухнята. Технологията се усвоява бързо, но за постигането на наистина ароматен и хубав вкус е нужно и малко повече, защото не всичко сварено във вода и след това подправено, придобива аромат и изкушаваща плътност.
По-големите деца, щом участват в процеса няколко пъти, биха могли да я приготвят и сами – за изненада на родителите си или на гладни приятелчета, дошли на гости след училище.
През останалото време колкото и бързо да става една супа, винаги може да се ускори още малко процесът с помощта на любопитните ръчички. А и това си е интересно занимание за рано стъмващи се неделни следобеди – режеш на кубчета, на кръгчета, на дребни парченца, кълцаш пресни подправки, бълбукаш вода на котлона, бъркаш с голям черпак и надничаш нетърпеливо в тенджерата.
Тайната на супата е в овкусяването. Най-вкусна се получава с домашен бульон, като сухите подправки се прибавят към края на варенето, а пресните преди сервиране, за да пуснат аромата си в мига, в който се слеят с горещата пара, и точно секунда преди да опитате първата лъжица.
Тази рецепта за супа от печени зеленчуци има дълбок, леко опушен вкус, който засища с плътност и ухание. Приготвянето й отнема малко повече време, но, реално погледнато, не се вари, а резултатът ще бъде оценен от цялото семейство, особено поднесена с едно изпържено яйце отгоре или лъжица заквасена сметана. Гъста, топла и с прекрасен червен цвят, тя е и наистина добър начин да изкушите децата да похапнат малко зеленчуци.
За направата й са нужни: 3 големи домата, 2 червени чушки, 1 малък патладжан, 2-3 скилидки чесън, 1 малка глава лук, 3-4 чаши топъл зеленчуков бульон или вода, зехтин, чубрица, сух босилек, риган, черен пипер и сол на вкус.
Доматите и обеленият патладжан се нарязват на кръгчета, след което се нареждат в застлана с хартия за печене тава. До тях се слагат измитите чушки, скилидките чесън и обеленият и разрязан на четири лук. Отгоре се поръсват с 2-3 с.л. зехтин и се поръсват с чубрица, сух босилек и риган, а доматите и с 1 ч.л. захар.
Зеленчуците се изпичат на 200 градуса за около 40 мин. или до готовност на чушките, като чесънът става бързо и трябва да се извади по-рано.
Изпечените зеленчуци се слагат във висока и дълбока купа (чушките обелени и почистени от дръжката и семките), след което се пасират заедно с топлия бульон, като количеството от него зависи от вкуса на хапващите – дали предпочитат по-гъста или по-рядка супа. Накрая се подправя със зехтин, черен пипер и сол на вкус и се връща на котлона, като се загрява, без да се кипне, за да се смесят всички вкусове.
Готовата супа се сервира с по едно изпържено яйце или лъжица заквасена сметана в средата и топъл хляб с хрупкава коричка.