Сочни круши в тесто

На живо
Заседанието на Народното събрание

Сочни круши в тесто

Увиването на крушите в тесто е най-забавната част, а най-интересната, разбира се, си остава хапването им
Увиването на крушите в тесто е най-забавната част, а най-интересната, разбира се, си остава хапването им
Класическите поширани круши се приготвят с вино и ароматни подправки и се сервират с ванилов сос. Лек и ароматен десерт, който не натежава в стомаха, но пък обогатява сетивата. Заради алкохола обаче не е подходящ за деца, но пък има и друг интересен начин да се приготвят, който да зарадва и тях.
В приготвянето на тази рецепта могат да участват малчугани с различна възраст – най-малките да изрязват лентички бутертесто, по-големите да белят плодовете и после всички заедно да чакат приготвянето им в тенджерата. Увиването на крушите в тесто е най-забавната част, а най-интересната, разбира се, си остава хапването им.
За направата им са нужни: 4 круши, 700 мл вода, 300 мл портокалов сок, 200 г захар, шушлка ванилия, 1 лист бутертесто, 1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко, захар за поръсване
Крушите се обелват, като дръжките им се запазват. В дълбока тенджера се смесват водата, портокаловият сок и захарта и течността се загрява на тих огън при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтвори напълно. Слагат се крушите и се пошират, докато омекнат, или около 15-20 мин. Съдът не се покрива с капак и сместа не трябва да завира.
Готовите круши се изваждат от течността и се оставят да се охладят. През това време бутертестото се нарязва на ленти с дебелина 5 мм. Взема се една круша и около нея се завиват една по една няколко лентички, като се застъпват съвсем леко и се притискат внимателно с пръсти, за да се слепнат. По този начин се обвиват всички плодове и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене.
Всички плодове се намазват с четка с разбития с прясно мляко жълтък и отгоре се поръсват със захар. Запичат се на 200 градуса, докато придобият златист цвят.