Гуакамоле

Гуакамоле е мексиканска разядка, която през последните години стана доста популярна и в Европа, благодарение на свежия си, леко пикантен вкус, който подхожда изключително много на различни крекери, царевични питки и сандвичи.
Приготвяла се е от ацтеките още през 16-ти век и името буквално означава "сос от авокадо". Освен авокадо, рецептата включва домати, лимонов сок, люта чушка, червен лук и кориандър. Когато става въпрос за деца, обаче, лютото и кориандърът не са техни първи приятели, но дори и без тези съставки гуакамолето си остава чудно вкусна и полезна разядка, която малчуганите могат да приготвят изцяло сами.
Откриването на добре узряло и вкусно авокадо е малко по-сложна задача. Обичайно плодовете, които се предлагат в магазините, са все още зелени или пък са вече презрели, което превръща приятната му сърцевина в тъмна и не особено вкусна маса. Изберете авокадо, което при натиск съвсем леко поддава и няма петна по кората. Или изцяло твърд плод, който оставен за ден-два в близост до банан, ще узрее и стане много бързо готово за консумация.
Гуакамолето е чудесна компания на неделната киновечер за цялото семейство у дома, като гарнитура към пилешко месо или пък като част от сандвичите на децата за училище.
За направата му са нужни: 2 броя авокадо, 1 голям домат, 1 глава червен лук, 1 ч.л. зехтин, прясно изцеден лимонов сок, черен пипер и сол на вкус, по желание нарязан пресен кориандър или босилек
Двата броя авокадо се разрязват внимателно през средата, като половинките се разделят и големите костилки се отстраняват. С помощта на лъжица се издълбава месестата част на плодовете и се слага в купа, след което се намачква с вилица, докато се получи хомогенна смес. Доматът и лукът се нарязват на дребни парченца и се добавят към авокадото, разбърква се добре.
Разядката се подправя със зехтина, солта, лимоновия сок и черния пипер на вкус. По желание се добавя нарязан пресен кориандър или босилек. Гуакамолето може да се съхранява до два дни в хладилник, в добре затворен съд.