За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
deaf
Рейтинг: 2396 НеутралноО,не! Спанакът трябва да е пресен,а не замразен. И в никакъв случай НЕ слагайте (зеленчуков) бульон! От онзи на кубчета. Ползвайте пресни зеленчуци.
И ще станете като морякът Попай!
Чат Пат
Рейтинг: 638 НеутралноСпанакът е една от личните ми забодени с карфица пеперудки в хербария на детството ми със заглавие "Невежеството е блаженство"! Така хубаво си го нагъвах като супа и не само (май само направо от лехата не съм го консумирал) благодарение на филмчетата за моряка Попай! А после дойде Просвещението (по отношение съдържанието на желязо и т.н.) и позагубих вяра в спанака подобно на Дядо Коледа... Но пък не е храна за изхвърляне, все пак!
chicago514
Рейтинг: 763 НеутралноКой е този престъпник който ще похаби чоризо-то в комбинация със спанак.
bkstoja
Рейтинг: 122 Неутралносамо не разбрах откъде идва горещия зеленчуков бульон...
eyf30306659
Рейтинг: 237 ВеселоАз повече харесвам лапад и всичко с него...особено агнешкото.
deaf
Рейтинг: 2396 НеутралноСпанакът става и на фурна със извара или сирене,и застройка с яйца. Да ви открехна!
princess_x
Рейтинг: 970 Неутрално[quote#3:"chicago514"]Кой е този престъпник който ще похаби чоризо-то в комбинация със спанак. [/quote]
Не само със спанак, а и със сирене и яйце!
princess_x
Рейтинг: 970 НеутралноДо коментар [#6] от "deaf":
Може да се направи солена торта като плънката е от задушен спанак, извара, яйце, лук, чесън, лют и черен пипер, индийско орехче. Отгоре се поръсва с пармезан.
Може да се направи и лазаня с подобна плънка, без яйцата + моцарела и сос бешамел.
princess_x
Рейтинг: 970 НеутралноАз готвя спаначена супа с моркови, домати и ориз или елда. Понякога прибавям куркума, а ако не я използвам, накрая поръсвам с пармезан или грана падано. Винаги при приключване на варенето добавям още малко зехтин и нарязан на ситно чесън. Супите не ги застройвам, защото се разстройват.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 2058 Неутрално[quote#1:"deaf"]О,не! Спанакът трябва да е пресен,а не замразен. [/quote]
Libertarianism is just anarchy for rich peopleА също така трябва и да е спанак а не зелено нещо отгледано не в земя а в разтвори по методите на хидропонтиката!
blaueaugen
Рейтинг: 466 НеутралноЗа мен спанакът е деликатес - с ориз, в баница, на фурна, на салата с козе сирене...
Яжте зелени листа, много са важни за здравето.
mahjongg
Рейтинг: 409 НеутралноНасила ме караха да го ям, затова продължавам да изпитвам отвращение.
Алф
Рейтинг: 1026 ВеселоСпанак с ориз на фурна и сос ог чесън и кисело мляко - размечтах се
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.Без коз
Рейтинг: 624 ВеселоДо коментар [#13] от "qvb21311044":
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !И аз
bramasole
Рейтинг: 2481 НеутралноДо коментар [#9] от "princess_x":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рДомати в спаначена супа не съм слагала досега, ще пробвам. Не пропускам, обаче, настърган пащърнак, добавя вкус и аромат.
stedim
Рейтинг: 477 НеутралноДо №5 eyf30306659 - аз предпочитам агнешко със спанак, а не с лапад. И естествено кисело мляко отгоре.
Jessika
Рейтинг: 1269 НеутралноОтвращението на децата към спанака и въобще към някоя храна обикновено идва не заради вкуса и, а от храненето насила, "защото е полезно". Моите деца никога не са били насилвани, когато се цупеха на някое ястие, просто им се разрешаваше да не го ядат и да си стоят гладни до следващото хранене, защото знаеха, че друго няма да им се даде за ядене.
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”Та спанак си обичат и до днес. Супата я правя съвсем проста, без колбаси, с лук и малко сиренце и ориз за плътност, подправена с кисело мляко по желание. А на спаначеното пюре слагам счукани орехи, става фантастично.
Велков
Рейтинг: 1441 НеутралноУжас!!!
Чардо
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#15] от "Bramasole":
, счукана скилидка чесън и заливам с горещата супа .
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Внуците като се запролети , все подпитват :
-Дядо, кога ще направиш зелена супа ?
Първо баб Диди е изчистила и измила ПРЕСНИЯ спанак.
През това време аз съм си изчистил до втора здрава кора глава кромит лук и съм го нарязал на много ситно. Също на много ситно морков или пащърнак ( в Сливен изключително рядко го има на пазара? ! ) , а може и корен от магданоз !
В тенджерата на котлона сипвам вода ( никога НЕ запържвам ! )
и като кипне добавям малко сол и тогава добавям лука и моркова да поврат до като омекнат и след това слагам и нарязания ПРЕСЕН спанак. Едва на края добавям малко натрошено фиде за сгъстяване, малко пипер за цвят и малко олио.
При сервирането най-напред в купичката натрошавам сирене и го разбърквам с Мисело Клеко
Наздраве !
А иначе тук в Дома за стари хора често ни готвят със ЗАМРАЗЕНО спаначено пюре , но изобщо е изключително далеко от вкуса ма пресния спанак и резултата е че се пълни кофата за боклука !
По същия начин правя и супа от коприва , лапад или лобода
А домат се слага ако нямаш кисело мляко
Горе долу са същите продукти и за спанак с ориз на фурна , като разликата е вместо фиде - ориз. Но не забравяйте че се казва спанак с ориз , а не ориз със спанак
Също както и мляко с ориз , а не ориз с мляко
Чардо
Рейтинг: 1441 ЛюбопитноДо коментар [#17] от "Jessika":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24[quote#17:"Jessika"]храненето насила[/quote]
И не само храненето насила , децата трябва да израстват свободни , за да имат свободолюбив дух ! Намесвал съм само като усетя , че вършат нещо опасно за здравето иначе - свобода!
Ето ви тази стена в къщи и на не рисувайте 1
Да тичат, да играят, да пеят !
А и няма дете , което като огладнее да не яде
Но човек(дете) е така устроен ,
че а се опиташ да го накараш нещо за което сам не е готов да го извърши -
веднага се задейства стопиране (ината)
dedo pepo
Рейтинг: 925 НеутралноМного харесвам спанак, приготвен по всякакъв начин.
А пък вие -непростимо ме изкушихте.
convince
Рейтинг: 925 НеутралноСПАНАКА, действително е нещо зелено съдържащо полезни съставки минерали и витамини, но само ако е бързо запарен, а не варен, когато губи всичко полезно.
Затова Г-жа Катеринска и нейните почитатели добавят какво ли не само и само да направят този зеленчук ядим, щото децата са прави да не се докосват до всетаки безвкусната зелена кашавост, убиваща всеки апетит, не само детски, старчески, но и съвсем нормалния обоснован възрастово.
Салата от пресен с зехтин, балсам оцет, може например и така мразения чесън, както и нещо друго подходящо, без варене е най-добре...
shileto
Рейтинг: 1101 НеутралноХубаво е в студеното да изкусаш една топла спаначена супа, може и две
SStan
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#19] от "Чардо":
И аз точно така правя супата със спанак – с варене, не със запръжка. Обожавам зеленчуковите супи – с коприва, с лапад.
Втора цетка
Рейтинг: 925 ЛюбопитноЕто моята рецепта за Спанак по хайдушки.
Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...200 гр. спанак,
150 мл зехтин,
1 глава лук,
150 гр. ориз,
сол, черен пипер, джоджен, лют червен пипер/по желание/
Нарязаният на ситно лук го задушавам леко с ориза и подправките, прибавям нарязаният на ситно спанак, изсипвам в тава, покривам с вода и пека около 30-40 минути във фурна на около 200 градуса.
Ястието го гарнирам с печена агнешка плешка...
Да ви е сладко !!!
shileto
Рейтинг: 1101 ВеселоДо коментар [#25] от "LocoMondo":
Отивам за хляб или ще месиш ?
Кирето
Рейтинг: 991 Разстроено[quote#25:"LocoMondo"] рецепта за Спанак по хайдушки.[/quote]
Научих "God Save the Queen".........е, струва си....Къде е агнешкото?
Всеки знае, че във всяка рецепта, в която присъства "хайдушки" си трябва агнешко...
Не се опитвай да ни пробутваш менте рецепти...
Втора цетка
Рейтинг: 925 Любопитно[quote#27:"Кирето"]Къде е агнешкото? [/quote]
Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...То за гарнитура, бе Кире...не четеш ли???
Кирето
Рейтинг: 991 ВеселоДо коментар [#28] от "LocoMondo":
Научих "God Save the Queen".........е, струва си....Цъ, дочетох само рецептата и такава мъка ме налегна, че не дочетох останалото.
За мен само гарнитурата, без кокали.... и бирата, естествено!
shileto
Рейтинг: 1101 ВеселоДо коментар [#29] от "Кирето":
Кире , да не ти се напукат петичките ?
Кирето
Рейтинг: 991 ВеселоДо коментар [#30] от "shileto":
Научих "God Save the Queen".........е, струва си....Има нещо противоестествено в това да мааш некакви зелени работи...
Тавата с мръвье ми дай на мен...
shileto
Рейтинг: 1101 ВеселоДо коментар [#31] от "Кирето":
В тавата с мръвките е истината , ама си требва и по нещо зеленичко за разнообразие
blaueaugen
Рейтинг: 466 Неутрално[quote#25:"LocoMondo"]200 гр. спанак,
150 мл зехтин, [/quote]
Много зейтин туряш. Понамали малко, да стане по-здравословно
Lady Zeppelin
Рейтинг: 1441 НеутралноЩе пробвам този вариант на спаначена супа още довечера.
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.Чардо
Рейтинг: 1441 ЛюбопитноДо коментар [#24] от "SStan":
Но малко, не много . Количеството бира или вино не оказват влияние, може и да си поиграешю и да го понадупчиш с вилица, за да влезе навътре. . .
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24[quote#24:"SStan"] с варене, не със запръжка[/quote]
Само две ястия готвя с пържене :
- рибица на тиган
- друсан кебап по шопски
всичко останало правя само с варене !
Пърженото и чубрицата са основни врагове на стомаха
Кебапа е само свинска крехчинка от плешка или бут. Малко мазнина и се запържва до зачервяване и изсушаване на месото , за да може да поеме след това сока на кромидия лук , който е в доста количество. Ако се прави с праз , по-малко се запържва , на свинското му стига само да си промени цвета в светло ! ! !
Сол, чер пипер , лютив пипер -=- по вкус !
И ако не те мързи , мръвката може да оставиш в хладилника за 24 ч накисната в бира
Алкохола разгражда между клетъчните връзки и месото става къде къде по-крехко !
Peni Nikol
Рейтинг: 1712 НеутралноХаресвам всичко, което не е расло на кокал, но домашния любимец е диабетик и е точно обратното
. Да ви е сладка спаначената супа.
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.sebastians
Рейтинг: 638 Весело"ароматен колбас, като испанското чоризо например. Или домашната луканка - всичко, с което разполагате, би свършило добра работа."
"На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос ОзНе бих развалила спаначената супа с колбаси, а и киселото мляко ми се вижда множко...На зелената супа и върви джоджен, тарос и розмарин. Става прекрасно!
Роси
Рейтинг: 5927 НеутралноЗа спаначена сума има много варианти.Аз не слагам морков а връзка пресен лук ,джоджен, връзка магданоз,с пресен спанак и застройка с яйца и кисело мляко.
princess_x
Рейтинг: 970 НеутралноДо коментар [#15] от "Bramasole":
А аз ще опитам с пащърнака.
princess_x
Рейтинг: 970 Неутрално[quote#22:"convince"]Салата от пресен с зехтин, балсам оцет, може например и така мразения чесън, както и нещо друго подходящо, без варене е най-добре... [/quote]
Вкусен е суров спанак на салата, но трябва да е наистина пресен и млад. Така се сетих за рецепта с паста - пеперудки/farfalle, към която се прибавя суров бейби-спанак, кедрови ядки, зехтин, лют и черен пипер, чесън и обилно се поръсва с пармезан.
Алф
Рейтинг: 1026 ВеселоДо коментар [#19] от "Чардо":
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.Голям готвач сте, майка го прави по подобен начин. 😊
Чардо
Рейтинг: 1441 ВеселоДо коментар [#41] от "qvb21311044":
), както и това , че е абсолютно важно да се спазва пропорцията за да е вкусно, но и това - кой продукт се слага най-напред и кой на края последен
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24[quote#41:"qvb21311044"]Голям готвач сте,[/quote]
Благодаря ! :=_
[quote#41:"qvb21311044"] майка го прави по подобен начин[/quote]
За съжаление мама не умееше да готви , но и аз се учих от нейната майка баба Гроздана .
Обичам да готвя , бях на 10 г в 3 клас (1956-та) когато ми се наложи за пръв път да готвя - мама бе болна и трябваше да я отменя.
Бяха едни пържени кюфтета и до ден днешен ги помня , (бях ги по сбъркал малко
И има една народна наша шопска за постните манджи ,
че е добре да се оставят една нощ в тенджерата за да се венчеят миризмите от продуктите
А в Сев.България - баба Гроздана и мама , казват че на другия ден постната манджа е по - вкусна !
bee
Рейтинг: 833 Неутрално[quote#17:"Jessika"]Супата я правя съвсем проста, без колбаси, с лук и малко сиренце и ориз за плътност, подправена с кисело мляко по желание.[/quote]
" Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "Джеси, виждам че и ти си на моя принцип, аз също имам една доста опростена рецепта за спаначена супа, която и до днес се прави в къщи. По принцип обичам и спанак и лапад, както с месо / особено агнешко /, така и на супичка. А за храненето на децата съм абсолютно съгласна с теб. Насилването да се яде задължително едно или друго води до отвращение в един момент.
ПАВЛА
Рейтинг: 1441 ВеселоСпанака го консумирам само в сурово състояние - на салатка. Иначе ... предпочитам среща с Блатното чудовище.
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.convince
Рейтинг: 925 НеутралноПАК прочетох, предпочитаните рецепти и разбрах, че българинът предпочита, дори и от постният спанак да създаде калорийна бомба, а после, що така с наднорменото.
И що приличаме на някои "американци" в тази деликатна област на понятието.
Остава ни успокоението, че сме по-руснаци в друг отношения поне, като компенсация...