Маслен портокалов сладкиш

Някои сладкиши са по-специални и запомнящи се от други и носят празнично настроение. Това разбира се не означава, че трябва да се приготвят само по специални поводи. Напротив - благодарение на тях обикновеният делничен ден заблестява по особен начин.
Произходът на този маслен сладкиш е полски, като по-често се приготвя с шоколадова глазура, но вариантът с портокали е толкова свеж, че си заслужава да бъде опитан. Рецептата е достатъчно проста, за да не отегчи децата и същевременно достатъчно занимателна, за да задържи вниманието им за по-дълго време и да изостри любопитството им към крайния резултат.
А той е определено впечатляващ - плътна, ронлива маслена основа, а отгоре ароматна портокалова глазура, която отчетливо контрастира на основата.
За направата му са нужни: 320 г брашно, 160 г масло на стайна температура, 100 г захар, 1 жълтък, 2 с.л. заквасена сметана, ванилия; за заливката: 4 портокала, 200 г захар, натрошени белени бадеми
Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче, където се изсипват захарта, жълтъкът, заквасената сметана, ванилията и нарязаното на парченца масло. Замесва се меко маслено тесто, което се оставя за 30 мин. в хладилника.
На всички портокали се изрязва капаче отгоре и отдолу, след което с нож вертикално се изрязват корите. По този начин ще се премахне част от ципата и ще може сърцевината на плода да се отдели по-лесно. Всеки сегмент на портокала внимателно се дообелва от тънката обвивка и се отделя само "месото" на портокалите, което се слага в тенджера заедно със захарта. Заливката се загрява, докато заври, при непрекъснато бъркане, след което се пасира докато се получи гладка смес. Връща се обратно на котлона и се вари още 15 мин. на тих огън.
Охладеното тесто се разточва на правоъгълник (според формата, в което ще го печете, аз използвам такава с размери 15 на 30 см) и се премества внимателно в тавичка. Надупчва се на няколко места с вилица и се запича за 15 мин. на 160 градуса.
Върху изпечения блат се разпределя портокаловата смес, поръсва се с натрошените бадеми и сладкишът се връща във фурната. Пече се на 180 градуса още 30 мин. Преди сервиране се изчаква да се охлади напълно.