Солени мъфини

Солени мъфини

Тази базова рецепта търпи множество добавки от различни пресни или сухи подправки като чубрица, мащерка или розмарин, а освен кашкавал, в сместа може да се добави някакъв колбас или пък сушени домати. Всичко е въпрос на въображение и настроение за нещо по-специално.
Тази базова рецепта търпи множество добавки от различни пресни или сухи подправки като чубрица, мащерка или розмарин, а освен кашкавал, в сместа може да се добави някакъв колбас или пък сушени домати. Всичко е въпрос на въображение и настроение за нещо по-специално.
В студените и леко скучни февруарски недели човек някак естествено търси топлината на кухнята, ароматните ухания, които подобряват настроението и лесните, вкусни рецепти, не изискващи особено много усилия, но водещи до чудесен краен резултат. 
Обичайно това е някой бърз сладкиш, но за разнообразие можете да приготвите и солени мъфини заедно с децата.
Тази базова рецепта търпи множество добавки от различни пресни или сухи подправки като чубрица, мащерка или розмарин, а освен кашкавал, в сместа може да се добави някакъв колбас или пък сушени домати. Всичко е въпрос на въображение и настроение за нещо по-специално.
За приготвянето им са нужни: 4 яйца, 6 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. бял пипер, 17 с.л. брашно, 150-200 гр. настърган кашкавал.
Яйцата, олиото и киселото мляко се разбиват с миксер за няколко минути, докато се получи еднородна смес. В друга купа се смесват и разбъркват брашното, бакпулвера, солта и пипера. Към сухите съставки се добавят течните и се бърка с вилица. Накрая се добавя настъргания кашкавал и се разбърква добре.
Формички за мъфини се намазняват и набрашняват или в тях се слагат хартиени кошнички и сместа се разпределя, като гнездата се пълнят до 2/3 от обема им.
Мъфините се пекат на 200 градуса за около 20 мин. Или докато при проверка с клечка, тя излезе суха. Сервират се след като се охладят напълно.