Домашни понички

Поничките, редом с палачинките и пържените филийки, са една от любимите детски закуски през почивните дни. Малки, големи, от тесто с мая или със сода, с пълнеж или без, с глазура, без глазура – няма значение. Тъй като те са калорична храна е добре да не се приготвят прекалено често, но от време на време са истинско удоволствие и радост за небцето.
Децата ще оценят подобаващо приготвянето им, а ако ги включите в декорирането, ще им осигурите поне два часа радостно забавление. За украса може да се направи шоколадова глазура или карамелена, да се поръсят с натрошени ядки или пудра захар. С помощта на шприц поничките могат да се напълнят със сладко, а ако имате желание и време и с домашно приготвен ванилов крем.
За направата им са нужни: 3 и ½ ч.ч. брашно, 2 и ½ ч.л. суха мая, 1 ч.ч. прясно мляко на стайна температура, 60 г меко масло, 3 жълтъка, щипка сол, щипка захар, олио за пържене
Брашното, маята, солта и захарта се разбъркват в купа. Жълтъците и прясното мляко се смесват и разбиват добре с вилица, след което се добавят към брашното заедно с маслото. Замесва се меко, еластично тесто. Ако лепне много, се добавя още малко брашно. Готовото тесто се оформя на топка и се слага в намазнена купа, покрива се с прозрачно фолио и кърпа и се оставя да втаса за час и половина.
Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 0,5 см и от него се изрязват поничките с помощта на водна чаша или кръгла формичка за сладки. Подреждат се върху тави, застлани с хартия за печене, покриват се с кърпа и се оставят да втасат за още 30 мин.
Олиото се загрява в дълбока тенджера. Поничките се пържат по две-три едновременно, в зависимост от големината на съда, като се обръщат от време на време. Отнема около две минути до готовност. Изваждат се и се слагат върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
След като се охладят се украсяват по желание.