Домашни минибриоши

Бриошът е вкусен френски хляб, който има богата текстура, благодарение на наличието на яйца и масло в тестото. Мек, пухкав и плътен, той е идеална закуска в неделя, заедно с мармалад и чаша мляко. Също така е подходящ да се сложи в кутията на ученика за бързо похапване в голямото междучасие, а ако се обогати с добавката на сушени плодове или парченца шоколад, става още по-привлекателен.
Обичайно се изпича в продълговата форма, но оформен във вид на малки хлебчета със закачлива кръгла "шапчица" е особено изкушаващ за децата. С радост ще вземат участие в направата им и, разбира се, най-вече в дегустацията. Единственият им недостатък е, че изсъхват сравнително бързо, затова е добре да се изядат до два дни след направата им.
Минибриошите се пекат в специални къдрави формички, но ако не разполагате с такива и формите за мъфини вършат идеална работа.
За направата им са нужни: 4 ч.ч. брашно, 1/3 ч.ч. захар, 4 и ½ ч.л. суха мая, щипка сол, 4 яйца размер L на стайна температура, ½ ч.ч. хладко прясно мляко, 1 ч.ч. меко масло, нарязано на парченца; за намазване: 2 жълтъка, 1 ч.л. прясно мляко; допълнително: стафиди или шоколадов чипс
Брашното, захарта, солта и маята се разбъркват в дълболка купа и в средата се прави кладенче. Яйцата и прясното мляко се разбиват с вилица и се изсипват в кладенчето, добавя се мекото масло. Започва да се меси и се замесва меко, лепкаво, еластично тесто. По желание накрая се добавят стафиди или шоколадов чипс. След като е готово се поставя в намазана с мазнина купа и отгоре се покрива добре с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса за 1 час.
Формичките за бриош или мъфини се намазняват и набрашняват. Втасалото тесто се разделя на три равни части, като две от тях ще се използват за основата на хлебчетата, а третата за "шапчицата". Оформят се еднавки топки, които да запълват на две трети от формите, всяка се притиска леко отгоре и във вдлъбнатината се поставя по едно малко топче, с размера на лешник. Оставят се да втасат за още 30 мин, като през това време фурната се загрява на 170 градуса.
Двата жълтъка и прясното мляко се разбиват с вилица до хомогенна смес и с помощта на четка се намазват отгоре вече втасалите хлебчета.
Минибриошите се пекат около 20 мин или докато придобият приятен златист цвят и при проверка с клечка тя излезе суха.