Хрупкава закуска

Хрупкава закуска

Закуската засища за дълго време и съдържа полезни витамини и минерали
Закуската засища за дълго време и съдържа полезни витамини и минерали
Големите шарени кутии със зърнени закуски в супермаркетите обичайно привличат децата като магнит. Едно от любимите им лакомства, което хрупка, вкусно е и плува забавно в прясно мляко.
За жалост обаче в купешките варианти има прекалено много захар, а често и други изкуствени съставки, които не е добре да се консумират всеки ден. Добрата новина е, че можете да приготвите у дома това хрупкаво удоволствие, което, разбира се, няма да е същото, но определено се харесва от малчуганите, особено ако са участвали в направата му.
Една доза, направена в неделя, стига за цяла седмица закуска, а докато я приготвяте, можете да обясните на децата защо е по-полезна и по-питателна от онези в шарените кутии в магазина. За подслаждане в случая се използват кленов сироп и ябълково пюре, които придават мек и ненатрапчив вкус, не прекалено сладък.
Закуската засища за дълго време и съдържа полезни витамини и минерали. По желание можете да я обогатите преди сервиране с добавката на пресни или сушени плодове, а е вкусна както с прясно мляко, така и с кисело.
За направата на една доза са нужни: 2/3 ч.ч. ябълково пюре, ½ ч.ч. кленов сироп, 3 с.л. зехтин, щипка сол, ½ ч.л. канела, 3 и 1/2 ч.ч. овесени ядки, 1 и ½ ч.ч. ядки по избор (в случая кашу, но могат да се използват орехи, лешници, бадеми, слънчогледови семки или микс от всички тях); за ябълковото пюре: 2 ябълки, 2 с.л. вода, 1 с.л. кленов сироп
Ябълките се обелват, почистват се от семките, нарязват се на кубчета и се сваряват, докато омекнат. След това се пасират, като се добавят 2 с.л. вода от тази, в която са се варили, докато се получи гладко, хомогенно пюре. Добавя се кленовият сироп и се разбърква.
Фурната се включва да загрява до 150 градуса.
В купа се смесват пюрето, кленовият сироп, зехтинът, солта и канелата, разбъркват се добре. Добавят се овесените ядки и се разбъркват в течната смес, докато са покрити добре навсякъде. Накрая се сипват ядките и се разбърква отново.
Голяма тава се застила с хартия за печене. Сместа се разпределя на гладък слой, след което с лъжица се "натрошава" във вид на едри трохи. Пече се около 20 мин., като от време на време се разбърква, или докато зърнената закуска придобие приятен, златист цвят.
След като се охлади напълно, се прибира в голям буркан или пластмасов контейнер и така може да се съхранява за седмица.