Галет с аспержи и варени яйца

Колкото и да се радваме на шарените великденски яйца, неизменно в седмицата след празника се озоваваме с доста голямо количество, което се чудим как да изядем. За закуска, на сандвичи, в зелена салата и все пак остават още и още в хладилника. Тъй като не е добре да се прекалява с количеството им всеки ден, за да не се получат обриви, особено при децата, дилемата си остава и често се налага да изхвърлим последните красиви яйца.
Има някои рецепти, обаче, в които могат да бъдат включени, като този галет, който ги съчетава със сезона на пресните аспержи. Вместо аспержи, може да се използва друг любим на децата зеленчук, но комбинацията с тях е примамливо вкусна.
Френският галет е лесно печиво, което се приготвя за 10 мин. и идеално за бърза неделна вечеря, заедно с голяма купа салата. Оставете децата да замесят тестото, докато апсержите се попарват в тенджерата и след това дружно се забавлявайте с оформянето му.
За направата му са нужни: 4 с.л. зехтин, 2 с.л. меко масло, 1/2 ч.ч. хладка вода, 1 жълтък, 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно, ½ ч.ч. бяло брашно, 1/2 ч.л. сода, 1/2 ч.л. сол, 2 с.л. сусам; за плънката: 10 зелени аспержи, 4 сварени яйца, 3 с.л. заквасена сметана, 60 г овче сирене, сокът на половин лимон, сол и черен пипер.
От зехтина, маслото, жълтъка, водата, брашното, содата, солта и сусама се омесва меко и еластично тесто – продуктите се добавят в изписаната последователност. Полученото тесто е с гладка консистенция, удобно за работа. Оставя се да отдъхне за половин час в хладилника.
През това време в тенджера се кипва вода, сипва се 1 с.л. сол и аспержите се попарват за 4 мин. След това се изваждат и се обливат със студена вода.
Яйцата се обелват и нарязват на кръгчета, сиренето се натрошава.
Охладеното тесто се разточва на кръг с диаметър 40 см и се намазва със заквасената сметана, като от края се оставят 2-3 см ненамазан участък. Отгоре се подреждат аспержите, заливат се с лимоновия сок, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Варените яйца се подреждат по края, поръсва се овчето сирене. Краищата на тестото се повдигат и прегъват, като застъпват малка част от плънката.
Галетът се пече на 180 градуса за около 30 мин или до готовност.