Босилеково песто - сос за спагети

Всяко дете обича спагети – с доматен сос, с кайма, със сметана и шунка, вариациите са безброй. Битката с дългите макарони е забавна като игра и едва ли някой малчуган би отказал подобен весел обяд. Спагетите са и добра възможност в менюто да се включат някои зеленчуци, които не са особено любими.
Зеленият сос песто е един от най-лесните за приготвяне. С приготвянето му по-големите деца с опит в кухнята могат да се справят изцяло сами.
Сосът придава чудесен и плътен вкус на всяка паста. Традиционната рецепта включва кедрови ядки, които не на всеки допадат като вкус, но идеално се заместват с лешници, бадеми или орехи. Босилекът също може да бъде заменен от магданоз например, но това е цяла една друга история.
Ако децата не искат да усещат хрупкав вкус в соса, смелете ядките предварително на ситно в кафемелачка или кухненски робот. Домашно приготвеното песто се съхранява до седем дни в добре затворен съд в хладилник. Идеално е също за намазване на препечени филийки или като дип за сурови зеленчуци.
За направата на соса са нужни: 2 чаени чаши пресен босилек (само листата, добре измити и подсушени), ½ ч.ч. настърган пармезан, ½ ч.ч. студено пресован зехтин, 1/3 ч.ч. ядки, предварително смлени или не (кедрови ядки, орехи, лешници или бадеми), 2 счукани скилидки чесън, сол и пипер на вкус
Всички продукти, без солта и пипера, се слагат в кухненски робот (ако ядките са предварително смлени, можете да използвате и пасатор) и се смилат на висока скорост, докато се получи еднородна смес. Ако сосът е прекалено гъст за вкуса ви, добавете още малко зехтин.
Подправете със сол и пипер и прехвърлете готовия сос в добре затварящ се контейнер. Сервирайте като сос за всякакъв вид паста, любима на децата, с добавка от нарязани на половинки чери домати.