Домашни соленки

Домашни соленки

Соленките се пекат между 15-20 мин или докато придобият приятен златист цвят.
Соленките се пекат между 15-20 мин или докато придобият приятен златист цвят.
Когато бях дете, едно от любимите ми занимания заедно с баба беше правенето на соленки. Разточвахме тестото с тънка точилка на голямата маса в светлата кухня и баба ми даваше водна чаша, с която да изрязвам кръгчета или тя с нож оформяше тънки пръчици, които после поръсваше с ким. Приготвянето на лакомството беше хем игра, хем като резултат се получаваше огромно количество вкусни соленки, с които закусвах следобед поне една седмица.
Спомените от кухнята са случки от детството, които се отпечатват в паметта на децата завинаги с вкусния си аромат, веселбата от приготвянето и усещането, че вече са големи и готвят като възрастните. Тази неделя е идеален ден да създадете заедно с малчуганите свои весели истории с участието на тесто, а това е бабината рецепта за соленки, изпитана през времето.
За направата им са нужни: 150 г студено масло, нарязано на кубчета, 200 г брашно, 50 г настърган кашкавал, 50 г настъргано сирене, 50 г извара, 1 жълтък; за поръсване – сусам, мак, ким, чубрица
В купа се смесват сирената и брашното, разбъркват се, добавя се жълтъкът и се меси с ръце, накрая се слага маслото и се замесва тесто, докато се оформи на хомогенна топка. Готовото тесто се увива в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 мин.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Готовото тесто се разделя на четири равни части, всяка се разточва върху набрашнена повърхност на лист с дебелина 2-3 мм и с формички за сладки или просто с водна чаша се изрязват соленките. Подреждат се в тави, застлани с хартия за печене, и се поръсват с мак, сусам, ким или чубрица.
Пекат се между 15 и 20 мин. или докато придобият приятен златист цвят. След като се извадят от фурната, се оставят да се охладят добре, преди да бъдат местени от тавата.