Пълнозърнести сладки с плодове

Отдавна не сте пекли сладки с децата, не сте се веселили с брашно и захар в кухнята? Готвенето с малчугани е забавление, което гарантира няколко приятно прекарани часа в кухнята, а най-хубавото е, че накрая има и резултат, който става за похапване.
Тези сладки съдържат много полезни за подрастващия организъм вещества благодарение на пълнозърнестото брашно, кафявата захар, кокосовото масло, тахана и пресните плодове. Могат да се направят и със сушено плодове, с ягоди, боровинки, къпини, малини – въпрос на вкус. Идеални са за следобедна закуска, която да даде енергия на игрите, а родителите могат да им се насладят с чаша кафе в ръка.
За направата им са нужни: 1 яйце, 110 г масло, 1 ч.ч. кафява захар, 2 с.л. сусамов тахан, ½ ч.ч. кокосови стърготини, 1 и ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно, семенцата на половин шушулка ванилия, 1 ч.ч. пресни плодове (или ½ ч.ч. сушени) – боровинки, къпини, малини или ягоди, нарязани на парченца.
Маслото се нарязва на парченца и се разтопява на котлона, оставя се да се охлади леко. В купа с помощта на тел се разбиват добре яйцето със захарта, добавя се маслото и се разбърква. Добавят се кокосовите стърготини, сусамовия тахан, ванилията и се разбърква. Накрая се сипва брашното и с лъжица се бърка за кратко, докато се получи лепкава тесто. Добавят се плодовете и се разбърква един-два пъти, за да се разпределят равномерно.
Две големи тави се застилат с хартия за печене. С помощта на лъжица за сладолед или две чаени лъжички се оформят топчета от тестото и се слагат на разстояние едно от друго в тавата.
Сладките се пекат на 180 градуса за около 20 мин. или докато придобият лек златист цвят.