Лимоново сладко

Лимоново сладко

Приготвянето на това сладко изкушение изисква усърдно бъркане, което е идеално занимание за малки ръчички, под надзора на родителите, разбира се.
Приготвянето на това сладко изкушение изисква усърдно бъркане, което е идеално занимание за малки ръчички, под надзора на родителите, разбира се.
Лимоновото сладко (или по-скоро крем) е английски десерт, който традиционно се сервира с хляб или други сладкиши към следобедния чай. Популярността му по света обаче е вече толкова голяма, че участва във все повече рецепти, а изпитано е чудесна компания на палачинки или като пълнеж на торта. Обичайно се приготвя с лимони, но с портокал, грейпфрут или лайм също е много вкусно.
Най-вкусно си остава обаче директно с лъжицата от буркана, но ако децата не го излапат бързо-бързо, можете да го опитате и с препечени филийки или домашни палачинки като неделна закуска. Направата му изисква усърдно бъркане, което е идеално занимание за малки ръчички, под надзора на родителите, разбира се.
Сладкото може да се съхранява в добре затворен съд в хладилник за 5-7 дни.
За направата му са нужни: сокът и настърганите кори на 4 биолимона, 200 г захар, 100 г масло, нарязано на кубчета, 3 яйца, 1 жълтък.
Сладкото се приготвя на водна баня. За целта са нужни тенджера с вода и стъклена, метална или керамична купа, която да може да се сложи отгоре. Важно е водата да не докосва дъното на горния съд – стъклена, метална или керамична купа.
Водата се оставя да заври и котлонът се намалява, като водата трябва да продължи да къкри. В купата се смесват лимоновия сок, настърганата кора, маслото и захарта и се слага над водната баня, като се бърка непрекъснато, докато се получи хомогенна смес.
Яйцата и жълтъка разбиват леко с вилица и се добавят внимателно към сместа от масло и захар. Разбърква се и се оставя да се готви около 10-15 мин., като се разбърква често или докато сладкото се сгъсти и остава по гърба на лъжица.
След като е готово, сладкото се оставя да се охлади, като се разбърква от време на време, след което се съхранява в добре затварящ се съд в хладилник.