Италианска фокача с рикота и зелени подправки

Италианска фокача с рикота и зелени подправки

След като се извади от фурната се оставя да се охлади за 5 мин и се намазва с остатъка от сместа от зехтин и подправки.
След като се извади от фурната се оставя да се охлади за 5 мин и се намазва с остатъка от сместа от зехтин и подправки.
Фокачата е пухкав, въздушен и мек италиански хляб, който може да се приготви по много различни начини – със сирена, със сушени домати, с пресни зелени подправки или чесън, с лук и маслини или просто с дъх на масло.
Тестото е изключително лесно за работа, а във варианта със сирене рикота и много нежно и сочно. Използвайте пресни зелени подправки, включете децата в приготвянето на рецептата и се насладете заедно на фокачата за обяд или вечеря, а защо не и на пикник в гората.
За направата ѝ са нужни: 350 г брашно, 1 с.л. зехтин, ½ пакетче суха мая, ½ ч.л. сол, 80 мл хладка вода, 100 г сирене рикота, микс от свежи зелени подправки – риган, розмарин, мащерка и магданоз + 1 с.л. зехтин
Зелените подправки се накълцват на ситно и се смесват с 1 с.л. зехтин.
Брашното се слага в купа, в средата му се прави кладенче и се сипват солта, маята, зехтина, сиренето рикота и водата. Замесва се меко, еластично и леко лепкаво тесто. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си или около 1 час.
Фурната се включва да загрява на 200 градуса. Тава се намазва със зехтин и се поръсва с брашно.
Втасалото тесто се разтегля с ръце на правоъгълник (или кръг) с дебелина 2-3 мм и се поставя в тавата. Отгоре се правят дупки с пръст и с помощта на четка се намазва половината смес от зехтин и зелени подправки.
Фокачата се пече около 30 мин или докато придобие приятен златист цвят. След като се извади от фурната се оставя да се охлади за 5 мин и се намазва с остатъка от сместа от зехтин и подправки.