Маслен сладкиш с кайсии

Маслен сладкиш с кайсии

Този сладкиш има маслена хрупкава основа, която се топи в устата, сочен пълнеж от кокос и бадеми и нежни кайсии, чиято кисела жилка идеално контрастира на сладостта
Този сладкиш има маслена хрупкава основа, която се топи в устата, сочен пълнеж от кокос и бадеми и нежни кайсии, чиято кисела жилка идеално контрастира на сладостта
Кайсиите са едни от най-ароматните и изкушаващи плодове на лятото. Греят като слънце и ухаят на ваканция. Пресни са любими на децата, но и в сладкиш не биха ги отказали – за следобедна закуска или като десерт на пикник в гората.
Този сладкиш има маслена хрупкава основа, която се топи в устата, сочен пълнеж от кокос и бадеми и нежни кайсии, чиято кисела жилка идеално контрастира на сладостта. Приготвя се много бързо и лесно, по-големите деца с опит в кухнята могат спокойно да се справят и сами с направата му, а най-малките могат да помагат за месенето на тестото или подреждането на плодовете.
Тъй като блатът е маслен, добре е да се приготвя по хладно, защото в топлите часове на деня тестото ще се размекне много бързо. След замесване може да се съхранява до три дни в хладилник.
За направата му са нужни: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 120 г студено масло, нарязано на парченца, 70 г захар; за пълнежа: 100 г кокосови стърготини, 50 г филирани бадеми, 70 г разтопено масло, 2 с.л. брашно, 100 г захар, 1 голямо яйце, ½ ч.л. екстраткт от ванилия, 500 г кайсии
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Брашното, захарта и солта се смесват и разбъркват в купа. Добавя се маслото и се замесва хомогенно тесто – в началото прилича на едри трохи, но от топлината на ръцете маслото омеква. Оставя се в хладилника.
Кръгла тавичка с диаметър 20 см се застила с хартия за печене. Тестото се разстила по дъното на тавата и се прави борд от 2-3 мм по стените. Слага се във фурната и се запича, докато ръбовете му съвсем леко порозовеят.
През това време се приготвя пълнежът. Захарта и яйцето се разбиват с вилица, добавят се разтопеното масло, кокосовите стърготини, филираните бадеми, ванилият и брашното. Разбърква се добре.
Кайсиите се разполовяват и всяка половинка се нарязва на тънки филийки.
Пълнежът се разстила върху изпечения блат, отгоре се подреждат кайсиите и по желание се поръсва с още малко филирани бадеми. Сладкишът се пече на 180 градуса за около 20 мин. Или докато придобие приятен загар. Оставя се да се охлади напълно преди сервиране,