Гръцки курабии

Гръцки курабии

Гръцки курабии
Тези гръцки курабии ухаят на масло, лимон и препечен сусам. Хрупкави са и същевременно се топят в устата. Приготвят се традиционно за различни празници, но дори и без повод вкусът им е толкова свеж и приятен, че внасят празнично настроение у дома с направата си.
Оформянето им е забавно точно като детска игра, затова и децата са добре дошли да се включат в омесването на тестото, завиването на осморки или кравайчета и сплитане на плитки. Приготвени рано сутрин, докато е още хладно, следобед се превръщат в чудесна закуска или компания по време на пикник, заедно със студена чаша мляко.
За направата им са нужни: 250 г масло на стайна температура, 200 г захар, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1/2 ч.л. течна ванилия, 2 жълтъка + 1 за намазване, 80 мл прясно мляко, 1 ч. л. бакпулвер, 600 г брашно, сусам за поръсване.
Маслото, захарта, прясното мляко и двата жълтъка се разбиват с миксер, докато се получи гъста, кремообразна смес. Добавят се ванилията и настърганата лимонова кора.
Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера. На няколко части се прибавя към течната смес и се замесва меко, нелепнещо тесто, което се оставя да почине за 15 минути.
От тестото се откъсват парчета и се разтеглят на фитили с дължина 20 см. Всеки фитил се оформя във вид на плитка (фитилът се прегъва и двата му края се преплитат), осморка или кравайче.
Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, намазват се с останалия жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се на 180 градуса, докато придобият златист цвят отгоре - около 15 минути.