Сладко-солени хлебчета

На живо
Заседанието на Народното събрание

Сладко-солени хлебчета

Меката и топяща се текстура на тези хлебчета се дължи на сладкия картоф в тестото, който им придава и искрящо слънчев цвят
Меката и топяща се текстура на тези хлебчета се дължи на сладкия картоф в тестото, който им придава и искрящо слънчев цвят
С наближаването на първия учебен ден повечето родители започват да съставят списък не само на нужните дрехи и учебници, но и такъв с рецепти за следобедни или сутрешни закуски, подходящи за носене в кутия и за похапване през голямото междучасие. Възможностите са много, според вкуса на децата, а тази рецепта за сладко-солени хлебчета бързо се превръща във фаворит.
Меката им и топяща се текстура се дължи на сладкия картоф в тестото, който им придава и искрящо слънчев цвят. По желание може да се добави настърган кашкавал, но дори и така вкусът им е идеален.
И разбира се, рецептата е толкова лесна, че по-големите деца с опит в кухнята, спокойно могат да я приготвят сами, а по-малките да се включат с помощ при замесването.
За направата им са нужни: 500 г суров сладък картоф, 380 г брашно, 2 с.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. индийско къри, 100 г масло на стайна температура, 60 мл прясно мляко
Сладкият картоф се обелва, нарязва се на кубчета и се слага в тенджера, като се залива с вода, която да ги покрива с един пръст. Сваряват се до готовност - около 15 мин. след завирането на водата. Когато са готови, кубчетата се намачкват на пюре.
В дълбока купа се разбъркват пюрето, прясното мляко, солта и индийското къри. Добавя се половината брашно, бакпулверът и маслото. След това се меси. Постепенно се изсипва останалото брашно и се замесва меко тесто.
Готовото тесто се разточва на кръг с дебелина 7 мм и с помощта на кръгла формичка за сладки или чаша се изрязват соленки, които се подреждат в застлана с хартия за печене тава. Пекат се на 200 градуса за около 12 мин. или повече, ако са по-големи соленките. Готови са, когато придобият приятен златист цвят.