Ризото с тиква

Ризото с тиква

След като сервирате ризотото, не забравяйте да го поръсите с настърган пармезан и да му се насладите.
След като сервирате ризотото, не забравяйте да го поръсите с настърган пармезан и да му се насладите.
Горещото, кремообразно, топящо се в устата ризото е едно от най-създаващите уют ястия на света. За да се получи наистина вкусно е важно да се използва ориз "арборио", както и да се свари в добро количество бяло вино. Тъй като тази рецепта е за деца, обаче, бялото вино успешно се замества със зеленчуков бульон, а неочакваната добавка на няколко лъжици заквасена сметана му придават изненадваща свежест.
Тиквата от своя страна също е неочаквана съставка, но нейната сладост идеално пасва на цялата композиция. За разкош, докато къкри ястието на котлона, му се добавят клонки прясна мащерка и нарязана на ситно салвия. Резултатът ухае неустоимо и притегля всички гладници към кухнята.
Ризотото се приготвя буквално за половин час и без проблем от по-големите и опитни в кухнята деца. След като го сервирате, не забравяйте да го поръсите с настърган пармезан и да му се насладите.
За направата му са нужни: 1 глава лук, 3 с.л. зехтин, 300 г ориз "арборио", 600 мл зеленчуков бульон, 250 г нарязана на кубчета тиква, 2 клонки прясна мащерка, 4 листенца прясна салвия, нарязана на ситно, 1 ч.л. сух риган, 2 с.л. заквасена сметана, сол и черен пипер на вкус, настърган пармезан за поръсване
Лукът се нарязва на ситно. Зехтинът се загрява в тенджера и лукът се задушава, добавят се мащерката и салвията, оризът и тиквата и се разбърква за 1-2 мин. Налива се зеленчуковия бульон и ястието се вари на слаб огън за около 15-20 мин или докато всички съставки омекнат. Накрая се изваждат клончетата мащерка, добавят се риган, сол и черен пипер на вкус и заквасената сметана. Ризотото се разбърква, котлонът се изключва, тенджерата се покрива с капак и се оставя да постои така за още 5-10 мин.
Преди сервиране всяка порция се поръсва с настърган пармезан.