Постни тиквени сладки

Тиквата може да има толкова много вкусни превъплъщения, че цял един сезон да не стигне за опитването им. В сладкиши, пайове, торти, кремове, бисквити или пък солена като гарнитура към месо, изпечена на кубчета със зехтин и розмарин, в ризото, на супа или пюре - тиквата се справя чудесно. Тя придава на ястията някак специален, празничен вкус, благодарение на яркия цвят и леката, естествена сладост.
Тези тиквени сладки са меки и уханни, подходящи по време на пости, тъй като не съдържат животински продукти. Приготвят се буквално с една ръка, което прави рецептата идеална за употреба от деца и изчезват много бързо, след като са готови. По желание в сместа преди печене могат да се добавят ядки.
За направата им са нужни: 100 г сварена и пасирана тиква, 1/2 пасиран банан, 5 с.л. кокосово масло (или друга растителна мазнина по избор), 1 с.л. сусамов тахан, 3 с.л. кокосови стърготини, 150 г кафява захар, 1/2 ч.л. канела, щипка смлян карамфил, 300 г ръжено брашно, 2 с.л. стафиди
В купа се смесват пасираните тиква и банан, захарта, тахана и растителната мазнина, разбърква се добре. Добавят се подправките, кокосовите стърготини и брашното и се бърка с лъжица до получаването на гъста, лепкава и хомогенна смес. Накрая се прибавят стафидите и се разбърква отново.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Тава се застила с хартия за печене.
От сместа се гребва с лъжица за сладолед (или с обикновена) и се оформят топчета с размера на орех. Подреждат се в тавата на разстояние едно от друго и сладките се пекат около 15-20 минути или докато крайчетата им се зачервят приятно.