Постни тиквени сладки

Постни тиквени сладки

По желание преди печенето на сладките могат да се добавят ядки.
По желание преди печенето на сладките могат да се добавят ядки.
Тиквата може да има толкова много вкусни превъплъщения, че цял един сезон да не стигне за опитването им. В сладкиши, пайове, торти, кремове, бисквити или пък солена като гарнитура към месо, изпечена на кубчета със зехтин и розмарин, в ризото, на супа или пюре - тиквата се справя чудесно. Тя придава на ястията някак специален, празничен вкус, благодарение на яркия цвят и леката, естествена сладост. 
 
Тези тиквени сладки са меки и уханни, подходящи по време на пости, тъй като не съдържат животински продукти. Приготвят се буквално с една ръка, което прави рецептата идеална за употреба от деца и изчезват много бързо, след като са готови. По желание в сместа преди печене могат да се добавят ядки. 
 
За направата им са нужни: 100 г сварена и пасирана тиква, 1/2 пасиран банан, 5 с.л. кокосово масло (или друга растителна мазнина по избор), 1 с.л. сусамов тахан, 3 с.л. кокосови стърготини, 150 г кафява захар, 1/2 ч.л. канела, щипка смлян карамфил, 300 г ръжено брашно, 2 с.л. стафиди
 
В купа се смесват пасираните тиква и банан, захарта, тахана и растителната мазнина, разбърква се добре. Добавят се подправките, кокосовите стърготини и брашното и се бърка с лъжица до получаването на гъста, лепкава и хомогенна смес. Накрая се прибавят стафидите и се разбърква отново.
 
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Тава се застила с хартия за печене. 
 
От сместа се гребва с лъжица за сладолед (или с обикновена) и се оформят топчета с размера на орех. Подреждат се в тавата на разстояние едно от друго и сладките се пекат около 15-20 минути или докато крайчетата им се зачервят приятно.