За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
ПАВЛА
Рейтинг: 1341 ВеселоС палачинки ... супер!
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.answer_42
Рейтинг: 8 Неутрално[quote#1:"ПАВЛА"]
С палачинки ... супер![/quote]
Като най-вкусен спомен ми е останало сладкото от зелени домати с което мажеха палачинките в началното ми училище.
п.п. При толкова търговци мошеници не знам какво би ме убедило, че лимони които са пристигнали от другия край на света наистина не са напръскани с някаква *отрова*, за да издържат дългия път.
jessony
Рейтинг: 168 ЛюбопитноНастинките се гонят със суров лимон и джинджифил.Няма мармалад който да гони настинки.С мармалад се трупат килограми в така или иначе заседналия живот на българина.
джо
Рейтинг: 114 Веселоотивам до бакалийката за лимони
.. за да правиш култура, ти трябва първо възпитание ..Танас
Рейтинг: 684 Любопитно[quote#3:"jessony"]Настинките се гонят със суров лимон и джинджифил.Няма мармалад който да гони настинки.С мармалад се трупат килограми в така или иначе заседналия живот на българина.[/quote]
"Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.Добре съгласен - а със сауров лимон, джинджифил и малко водка / коняк става ли ?
deaf
Рейтинг: 2186 НеутралноДо коментар [#2] от "answer_42":
Една моя хазайка от Пловдив,на ул."Капитан Райчо",правеше много вкусно сладко от смокини!
chicago514
Рейтинг: 711 НеутралноБогоугодна и доволно сладка човекоупотребителна храна.
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1363 НеутралноЛимоните са витаминови и андиоксидантни бомби ! Ползвайте ги сурови и винаги с кората.Кората на лимоните съдържа близо 10 пъти повече витамини и андиоксиданти от колкото сокът им !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Купувайте биологични лимони и ги слагайте във фризера.
deaf
Рейтинг: 2186 НеутралноДо коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
Абе вие гърците съм забелязал,че на всичко слагате лимон!
Аз да ти кажа,плодове и зеленчуци НЕ се слагат в хладилник. Консумират се веднага.
Жу суи Лютви
Рейтинг: 221 Неутрално[quote#3:"jessony"]Няма мармалад който да гони настинки.[/quote]
Всички болести бягат от доброто настроение.
А, какво по-добро за доброто неделно настроение от чиния с паланчинки и крякащите дечурлига около нея, а които самата дума "джинджифил" е достатъчно звучна за да предизвика апетита и интереса им.
А вкусът на лимон навярно придава нужната тръпка за да ги затвърди.
Поздрави за готвачката, фотографа и консуматорчетата на палачинки.
answer_42
Рейтинг: 8 Весело[quote#6:"deaf"]Една моя хазайка от Пловдив,на ул."Капитан Райчо",правеше много вкусно сладко от смокини![/quote]
Вкъщи аз правя сладкото от смокини, то това е лесно.
Първия ми опит беше плачевен със смокините. Казаха ми че капката не трябва да се стича, което значело че сладкото е готово, но капката която капнах с лъжицата беше така гъста, че застина и като вдигнах лъжицата и чинията и тя се повдигна.После всичко застина в тенджерата ми трябваха чук и секач, за да извадя сладкото.
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1363 НеутралноДо коментар [#9] от "deaf":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Имаме и слагаме !
Дай поне за лимоните да разбирам повече......имам над 750 корена биологични !
tokkay
Рейтинг: 513 НеутралноЛюбимото ми сладко, което правеше баба ми, бе това от горски ягоди (зуници). След него се нарежда това от вишни, също страхотно и киселият вкус на вишната създаваше неповторима комбинация със сладостта на захарта. Даже сега като се замисля, не съм сигурен дали да не им разменя местата като предпочитание.
No Pain No GainМойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 Весело[quote#5:"mamuncho"]Добре съгласен - а със сауров лимон, джинджифил и малко водка / коняк става ли ? [/quote]
)!
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Става, ама жалко за коняка (ако е наистина коняк де
До коментар [#5] от "mamuncho":
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1363 НеутралноДо коментар [#13] от "tokkay":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Е това са спомени ! Имам същите
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 Неутрално[quote#9:"deaf"]Абе вие гърците съм забелязал,че на всичко слагате лимон! [/quote]
?!? А ти къде мислиш ги съхраняват тези СЕЗОННИ плодове и зеленчуци търговците/производителите
?
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Не ссамо гърците, а почти всички на чиито земи растат лимони
[quote#9:"deaf"]Аз да ти кажа,плодове и зеленчуци НЕ се слагат в хладилник. Консумират се веднага. [/quote]
И всеки ден се ходи до пазара да се купуват "свежи" плодове и зеленуци
До коментар [#9] от "deaf":
Ghost
Рейтинг: 709 Любопитно"Подберете хубави, биополодове (за да не е обработвана кората им с химикали"
Форумът е в будна кома...Странен ми е този уклон към "био-" набедените плодове и зеленчуци...
victor_victim
Рейтинг: 101 НеутралноБабите ви все са варили лимони и джинджифил през зимата??!!! Вари се сладко и мармалад от плодове, чийто сезон е в момента и които, най-добре, можеш да си откъснеш сам. Гората е пълна с ягоди, боровинки, малини...децата се радват на пътешествията повече, отколкото на яденето.
Бенк-Бенк
Рейтинг: 914 Неутрално[quote#13:"tokkay"]Любимото ми сладко, което правеше баба ми, бе това от горски ягоди (зуници). След него се нарежда това от вишни, също страхотно и киселият вкус на вишната създаваше неповторима комбинация със сладостта на захарта. [/quote]
[quote#2:"answer_42"]Като най-вкусен спомен ми е останало сладкото от зелени домати с което мажеха палачинките [/quote]
[quote#6:"deaf"]Една моя хазайка от Пловдив,на ул."Капитан Райчо",правеше много вкусно сладко от смокини! [/quote]
-В България, а и в съседите от Балканския полуостров има чудесни рецепти за различни храни, в т.ч. и за сладка. Жалко, че май тука не успяваме да правим бизнес от тези традиционни вкусотии, за разлика от далечна Индонезия, с нейното джаму, което може и да е освен екзотично и приятно, но и в резултат от умела пропаганда и реклама:
,,Индонезия изнася няколко вида бутилирана джаму, което за 2014-а е донесло приходи за 1,35 милиарда евро. Очаква се данните за 2015-а да покажат увеличение с 30% заради главоломно нарастващата слава на напитката. В индустрията по производството са заети 15 милиона души от населението от 250 милиона, а много от най-големите производители вече предлагат свои акции на борсата в Джакарта.''
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5222722
deaf
Рейтинг: 2186 ВеселоДо коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":
Еми да,аз като човек на изкуството работейки си почивам! Предполагам разбираш какво искам да кажа. И като си почивам взема,че отскоча до пазара да купя зарзават. Винаги пеша! Грубо пресметнато,на година извървявам три пъти отиване и връщане София–Бургас. И затова съм здрав като бик! Препоръчвам ти и на теб.
През зимата е трудно да се намерят пресни плодове и зеленчуци,няма спор! Но копф салата се намира.
Танас
Рейтинг: 684 РазстроеноДо коментар [#20] от "deaf":
"Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.Опс без да искам натиснах !
deaf
Рейтинг: 2186 ВеселоДо коментар [#21] от "mamuncho":
Нема проблем Мунчо! По принцип изобщо не гледам рейтингите...И никога НЕ пиша минуси.
bramasole
Рейтинг: 2317 НеутралноДо коментар [#17] от "Ghost":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р"Странен ми е този уклон към "био-" набедените плодове и зеленчуци..."
Заради кората, която също се използва в мармалада, е препоръчително, нали я обработват с химикали. Аз преди около година опитах да направя нещо по почти същата рецепта... изхабих колкото лимони бях събрала от дръвчето на стълбището... трите бурканчета още стоят в килера с етикетчетата "Лимонов провал"... хем бях намалила количеството джинджифил. Мъжката част от семейството още ми го припомнят.
Музар
Рейтинг: 1341 Любопитно[quote#8:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Купувайте биологични лимони и ги слагайте във фризера.[/quote]
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд ФройдТи какво? Предлагаш "варЕн" лимон? Не ти ли е известно, че плодове/зеленчуци замразени (пък и месо) са все едно сварени в кипяща вода?
Музар
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#23] от "Bramasole":
Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд[quote#23:"Bramasole"]Заради кората, която също се използва в мармалада, е препоръчително, нали я обработват с химикали.[/quote]
Просто измивате с обикновен сапун (за предпочитане домашен, с pH>7, т.е. алкален) и обилно вода и проблемът с всички видове химикали е решен.
Peni Nikol
Рейтинг: 1657 НеутралноИзглежда вкусно, но не съм сигурна, че ще го правя.
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.graham
Рейтинг: 747 НеутралноОчевидно никога няма да се постигне елементарното съгласие който иска да готви съответната рецепта, който не иска - да не я прави. Всеки път като реша да прочета тая рубрика, някой тръгнал да обяснява колко е вредно това или онова, как не се прави така и прочие дивотии. Убива ти всякакво удоволствие ...
шуменско пиво
Рейтинг: 114 ВеселоЗаглавието е неправилно. Би трябвало да бъде "Лимоново-джинджифилово сладко", а не "мармалад."
шуменско пивоПоне в страните с латински езици "мармелад" означава сладко от "marmelo", т.е. от дюли.
У нас е влязло като нарицателно за всички продукти от тая гама, но произхода му е този.
Аз самият изпаднах в много смешна и конфузна ситуация когато попитах от какво ще правим мармелад?
И се чудех на недоумяваащите физиономии на моите събеседници.