Лимоново-джинджифилов мармалад

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1341 Весело

    С палачинки ... супер!

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  2. 2 Профил на answer_42
    answer_42
    Рейтинг: 8 Неутрално

    [quote#1:"ПАВЛА"]
    С палачинки ... супер![/quote]
    Като най-вкусен спомен ми е останало сладкото от зелени домати с което мажеха палачинките в началното ми училище.

    п.п. При толкова търговци мошеници не знам какво би ме убедило, че лимони които са пристигнали от другия край на света наистина не са напръскани с някаква *отрова*, за да издържат дългия път.

  3. 3 Профил на jessony
    jessony
    Рейтинг: 168 Любопитно

    Настинките се гонят със суров лимон и джинджифил.Няма мармалад който да гони настинки.С мармалад се трупат килограми в така или иначе заседналия живот на българина.

  4. 4 Профил на джо
    джо
    Рейтинг: 114 Весело

    отивам до бакалийката за лимони

    .. за да правиш култура, ти трябва първо възпитание ..
  5. 5 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 684 Любопитно

    [quote#3:"jessony"]Настинките се гонят със суров лимон и джинджифил.Няма мармалад който да гони настинки.С мармалад се трупат килограми в така или иначе заседналия живот на българина.[/quote]

    Добре съгласен - а със сауров лимон, джинджифил и малко водка / коняк става ли ?

    "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
  6. 6 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2186 Неутрално

    До коментар [#2] от "answer_42":

    Една моя хазайка от Пловдив,на ул."Капитан Райчо",правеше много вкусно сладко от смокини!

  7. 7 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 711 Неутрално

    Богоугодна и доволно сладка човекоупотребителна храна.

  8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1363 Неутрално

    Лимоните са витаминови и андиоксидантни бомби ! Ползвайте ги сурови и винаги с кората.Кората на лимоните съдържа близо 10 пъти повече витамини и андиоксиданти от колкото сокът им !
    Купувайте биологични лимони и ги слагайте във фризера.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  9. 9 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2186 Неутрално

    До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Абе вие гърците съм забелязал,че на всичко слагате лимон!
    Аз да ти кажа,плодове и зеленчуци НЕ се слагат в хладилник. Консумират се веднага.

  10. 10 Профил на Жу суи Лютви
    Жу суи Лютви
    Рейтинг: 221 Неутрално

    [quote#3:"jessony"]Няма мармалад който да гони настинки.[/quote]
    Всички болести бягат от доброто настроение.
    А, какво по-добро за доброто неделно настроение от чиния с паланчинки и крякащите дечурлига около нея, а които самата дума "джинджифил" е достатъчно звучна за да предизвика апетита и интереса им.
    А вкусът на лимон навярно придава нужната тръпка за да ги затвърди.
    Поздрави за готвачката, фотографа и консуматорчетата на палачинки.

  11. 11 Профил на answer_42
    answer_42
    Рейтинг: 8 Весело

    [quote#6:"deaf"]Една моя хазайка от Пловдив,на ул."Капитан Райчо",правеше много вкусно сладко от смокини![/quote]
    Вкъщи аз правя сладкото от смокини, то това е лесно.
    Първия ми опит беше плачевен със смокините. Казаха ми че капката не трябва да се стича, което значело че сладкото е готово, но капката която капнах с лъжицата беше така гъста, че застина и като вдигнах лъжицата и чинията и тя се повдигна.После всичко застина в тенджерата ми трябваха чук и секач, за да извадя сладкото.

  12. 12 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1363 Неутрално

    До коментар [#9] от "deaf":

    Имаме и слагаме !
    Дай поне за лимоните да разбирам повече......имам над 750 корена биологични !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  13. 13 Профил на tokkay
    tokkay
    Рейтинг: 513 Неутрално

    Любимото ми сладко, което правеше баба ми, бе това от горски ягоди (зуници). След него се нарежда това от вишни, също страхотно и киселият вкус на вишната създаваше неповторима комбинация със сладостта на захарта. Даже сега като се замисля, не съм сигурен дали да не им разменя местата като предпочитание.

    No Pain No Gain
  14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1120 Весело

    [quote#5:"mamuncho"]Добре съгласен - а със сауров лимон, джинджифил и малко водка / коняк става ли ? [/quote]
    Става, ама жалко за коняка (ако е наистина коняк де)!


    До коментар [#5] от "mamuncho":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1363 Неутрално

    До коментар [#13] от "tokkay":

    Е това са спомени ! Имам същите

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1120 Неутрално

    [quote#9:"deaf"]Абе вие гърците съм забелязал,че на всичко слагате лимон! [/quote]
    Не ссамо гърците, а почти всички на чиито земи растат лимони
    [quote#9:"deaf"]Аз да ти кажа,плодове и зеленчуци НЕ се слагат в хладилник. Консумират се веднага. [/quote]
    И всеки ден се ходи до пазара да се купуват "свежи" плодове и зеленуци?!? А ти къде мислиш ги съхраняват тези СЕЗОННИ плодове и зеленчуци търговците/производителите?
    До коментар [#9] от "deaf":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  17. 17 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 709 Любопитно

    "Подберете хубави, биополодове (за да не е обработвана кората им с химикали"

    Странен ми е този уклон към "био-" набедените плодове и зеленчуци...

    Форумът е в будна кома...
  18. 18 Профил на victor_victim
    victor_victim
    Рейтинг: 101 Неутрално

    Бабите ви все са варили лимони и джинджифил през зимата??!!! Вари се сладко и мармалад от плодове, чийто сезон е в момента и които, най-добре, можеш да си откъснеш сам. Гората е пълна с ягоди, боровинки, малини...децата се радват на пътешествията повече, отколкото на яденето.

  19. 19 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 914 Неутрално

    [quote#13:"tokkay"]Любимото ми сладко, което правеше баба ми, бе това от горски ягоди (зуници). След него се нарежда това от вишни, също страхотно и киселият вкус на вишната създаваше неповторима комбинация със сладостта на захарта. [/quote]

    [quote#2:"answer_42"]Като най-вкусен спомен ми е останало сладкото от зелени домати с което мажеха палачинките [/quote]

    [quote#6:"deaf"]Една моя хазайка от Пловдив,на ул."Капитан Райчо",правеше много вкусно сладко от смокини! [/quote]
    -В България, а и в съседите от Балканския полуостров има чудесни рецепти за различни храни, в т.ч. и за сладка. Жалко, че май тука не успяваме да правим бизнес от тези традиционни вкусотии, за разлика от далечна Индонезия, с нейното джаму, което може и да е освен екзотично и приятно, но и в резултат от умела пропаганда и реклама:
    ,,Индонезия изнася няколко вида бутилирана джаму, което за 2014-а е донесло приходи за 1,35 милиарда евро. Очаква се данните за 2015-а да покажат увеличение с 30% заради главоломно нарастващата слава на напитката. В индустрията по производството са заети 15 милиона души от населението от 250 милиона, а много от най-големите производители вече предлагат свои акции на борсата в Джакарта.''
    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5222722

  20. 20 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2186 Весело

    До коментар [#16] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Еми да,аз като човек на изкуството работейки си почивам! Предполагам разбираш какво искам да кажа. И като си почивам взема,че отскоча до пазара да купя зарзават. Винаги пеша! Грубо пресметнато,на година извървявам три пъти отиване и връщане София–Бургас. И затова съм здрав като бик! Препоръчвам ти и на теб.
    През зимата е трудно да се намерят пресни плодове и зеленчуци,няма спор! Но копф салата се намира.

  21. 21 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 684 Разстроено

    До коментар [#20] от "deaf":

    Опс без да искам натиснах !

    "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
  22. 22 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2186 Весело

    До коментар [#21] от "mamuncho":

    Нема проблем Мунчо! По принцип изобщо не гледам рейтингите...И никога НЕ пиша минуси.

  23. 23 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2317 Неутрално

    До коментар [#17] от "Ghost":

    "Странен ми е този уклон към "био-" набедените плодове и зеленчуци..."
    Заради кората, която също се използва в мармалада, е препоръчително, нали я обработват с химикали. Аз преди около година опитах да направя нещо по почти същата рецепта... изхабих колкото лимони бях събрала от дръвчето на стълбището... трите бурканчета още стоят в килера с етикетчетата "Лимонов провал"... хем бях намалила количеството джинджифил. Мъжката част от семейството още ми го припомнят.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  24. 24 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1341 Любопитно

    [quote#8:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Купувайте биологични лимони и ги слагайте във фризера.[/quote]

    Ти какво? Предлагаш "варЕн" лимон? Не ти ли е известно, че плодове/зеленчуци замразени (пък и месо) са все едно сварени в кипяща вода?

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  25. 25 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#23] от "Bramasole":
    [quote#23:"Bramasole"]Заради кората, която също се използва в мармалада, е препоръчително, нали я обработват с химикали.[/quote]

    Просто измивате с обикновен сапун (за предпочитане домашен, с pH>7, т.е. алкален) и обилно вода и проблемът с всички видове химикали е решен.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  26. 26 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 1657 Неутрално

    Изглежда вкусно, но не съм сигурна, че ще го правя.

    Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.
  27. 27 Профил на graham
    graham
    Рейтинг: 747 Неутрално

    Очевидно никога няма да се постигне елементарното съгласие който иска да готви съответната рецепта, който не иска - да не я прави. Всеки път като реша да прочета тая рубрика, някой тръгнал да обяснява колко е вредно това или онова, как не се прави така и прочие дивотии. Убива ти всякакво удоволствие ...

  28. 28 Профил на шуменско пиво
    шуменско пиво
    Рейтинг: 114 Весело

    Заглавието е неправилно. Би трябвало да бъде "Лимоново-джинджифилово сладко", а не "мармалад."
    Поне в страните с латински езици "мармелад" означава сладко от "marmelo", т.е. от дюли.
    У нас е влязло като нарицателно за всички продукти от тая гама, но произхода му е този.
    Аз самият изпаднах в много смешна и конфузна ситуация когато попитах от какво ще правим мармелад?
    И се чудех на недоумяваащите физиономии на моите събеседници.

    шуменско пиво




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #