Готви с мен: седем кулинарни изкушения, които да приготвите заедно с децата

"Детски Дневник" предлага идеи за здравословна и интересна храна, която можете да приготвите заедно с малките или да оставите изцяло в ръцете на по-големите деца.
Рецепти за бърза закуска
1. Пица с блат от тиквички
рецепта от социалния предприемач и кулинарен блогър Станка Стоянова

Необходими продукти (за 1 пица с диаметър 20 см)
За блата
- 100 г тиквички
- 1 малко яйце
- 1 с.л. брашно по избор
- 1 с.л. фино настърган кашкавал
- 1/8 ч.л. сушен риган
- щипка сол
За гарниране
- 3-4 с.л. доматено пюре
- 1/2 глава червен лук
- 1/2 зелена или червена чушка
- 1 гъба печурка
- 1-2 маслини каламата без костилка
- 2-3 с.л. едро настърган кашкавал
- щипка сушен риган
- няколко листа пресен босилек
Приготвяне
Включете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор или 180 градуса в режим с горен и долен реотан. Измийте тиквичката й я подсушете. Настържете я на едро ренде. Изстискайте настърганата тиквичка, за да отцедите част от течността й.
В купа с помощта на вилица разбийте яйцето и добавете отцедената тиквичка. Разбъркайте внимателно. Прибавете брашното, ригана и настъргания кашкавал. Смесете всички продукти.
Застелете подходяща плитка тавичка с хартия за печене. Разстелете на тънък слой сместа за блата. Сложете във фурната и печете, докато блатът стане готов.
През това време подгответе зеленчуците, с които ще гарнирате пицата. Измийте ги, подсушете ги и ги нарежете на тънки шайби. Разбъркайте доматеното пюре с щипка сушен риган. Ако използвате пюре от пресни домати, задължително го обработете термично за няколко минути, за да се сготвят доматите и да се изпарят соковете им.
Извадете готовия блат от фурната. Намажете го с доматеното пюре. Поръсете с част от кашкавала. Подредете зеленчуците. Поръсете с останалата част от кашкавала.
Върнете пицата във фурната. Печете, докато кашкавалът се разтопи. Извадете я от фурната и я поставете върху решетка да се охлади.
Гарнирайте с листенцата босилек и поднесете. За гарниране на пицата могат да се използват продукти, различни от посочените.
2. Доматена супа с чубрица
рецепта от социалния предприемач и кулинарен блогър Станка Стоянова

Необходими продукти
- 750 г домати
- 60 г лук
- 1-2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 200 мл вода
- 6-7 стръка прясна чубрица
- сол
Начин на приготвяне
Нарежете лука и чесъна на ситно. Обелете доматите и ги настържете на едро ренде или ги смелете в кухненски робот или чопър. Задушете лука в зехтина и 1-2 с.л. вода. Щом побелее, добавете чесъна. Разбъркайте и гответе, докато усетите приятен чеснов аромат.
Добавете доматите. Разбъркайте и посолете. Оставете да се готвят около 5-10 минути. Прибавете водата, щом забележите, че доматите са започнали да променят цвета си. Варете супата още 10-15 минути или докато прецените, че е готова. Преди да я отместите от котлона, добавете ситно нарязаните листа прясна чубрица. Опитайте и ако е необходимо, добавете още сол.
Тази рецепта лесно може да се превърне в чудесен летен сос, който да добавите към печени зеленчуци. Много добре си подхожда с печени чушки и патладжан. По-смелите, които обичат експериментите, може да го използват като сос към безглутенова паста или пица. Може дори да го използвате като основа за рататуй.
Рецепти за кексчета
1. Какаови кексчета с малини и шоколад
рецепта от социалния предприемач и кулинарен блогър Станка Стоянова

Необходими продукти (за 14-16 броя)
- 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1 1/4 ч.ч. нерафинирана кафява захар мусковадо
- 300 мл вода (1 ч.ч. + 3 с.л.)
- 110 мл олио от гроздови семки (1/3 ч.ч. + 2 с.л.)
- 4 с.л. какао
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода
- 1/4 ч.л. бурбонска ванилова захар
- 1/2 ч.л. оцет
- щипка сол
- 28-30 броя малини
*чаените чаши са с вместимост 250 мл
За шоколадовата глазура
- 100 г натурален шоколад ( най-добре 75% какао)
- 1 с.л. олио от гроздови семки (или друга предпочитана растителна мазнина)
Начин на приготвяне
В купа смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте много добре, прибавете захарта и отново разбъркайте. В друга купа смесете течните съставки. Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте, докато получите хомогенна кексова смес.
Включете фурната на 170 градуса с обдухване. Във форми за мъфини поставете хартиени капсули и напълнете всяко гнездо до около 1/3 от обема му. Във всяко гнездо поставете по 2 малини и покрийте с още кексова смес, докато се запълни до около 3/4 от обема му.
Изпечете кексчетата за около 15-20 минути. Проверете с клечка за зъби дали са добре изпечени. Извадете ги от фурната и от формите за печене и ги поставете върху решетка, за да се охладят.
Начупете шоколада на парчета, поставете го в огнеупорна купа, прибавете олиото и го разтопете на водна баня. Полейте всяко кексче с малко количество от шоколадовата глазура.
2. Бадемов сладкиш с цитрусов аромат
рецепта на Ирина Катеринска

Необходими продукти
- 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно + 1 ч.л. бакпулвер
- 1 и 1/2 ч.ч. смлени бадеми
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 4 яйца
- сокът на 4 мандарини
- сокът на 1 голям портокал
- 2/3 ч.ч. меко масло
- за глазурата: 60 г шоколад, 1 ч.л. масло
Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта и маслото за няколко минути с миксер, докато се получи хомогенна смес. Добавя се сокът на плодовете, след това бадемите и накрая брашното с бакпулвера на няколко пъти. Разбърква се с миксера, докато се получи гъсто кексово тесто.
Правоъгълна тавичка за кекс се намазнява и набрашнява, тестото се излива в нея и сладкишът се пече на 180 градуса за около 40 мин. или докато при проверка с клечка в средата тя излезе суха.
Готовият сладкиш се оставя да се охлади. След това шоколадът се начупва на парченца и заедно с маслото се разтапя на водна баня при непрекъснато бъркане. Глазурата се разпределя върху сладкиша. Може да се украси с ядки и настъргана портокалова кора.
Рецепти за сладолед или напитка
1. Ягодова лимонада
рецепта от социалния предприемач и кулинарен блогър Станка Стоянова

Необходими продукти (за около 1 литър)
- 200 г ягоди
- 1 голям лимон
- 700-800 мл вода
- 3-4 с.л. мед
- няколко листа мента
Начин на приготвяне
Измийте лимона под топла течаща вода с малко сапун. Подсушете го и изстискайте сока му. Измийте и почистете ягодите. Сложете ягодите, меда, сока от лимона и половината от водата в каната на блендера. Пасирайте всичко добре. Опитайте и разредете с останалата вода до постигане на желания от вас вкус.
Охладете лимонадата в хладилник и я поднесете с листа мента, който ще прибавят аромат. При необходимост увеличете количеството на водата. Ако обичате по-сладки напитки, прибавете допълнително мед. При сервиране прибавете няколко кубчета лед. Напитката е подходяща за деца над 3-годишна възраст. За предпочитане е на децата да се сервира топла или съвсем леко охладена.
2. Кайсиев сладолед с босилек
рецепта от социалния предприемач и кулинарен блогър Станка Стоянова

Необходими продукти (за около 800 мл)
- 600 г узрели кайсии
- 400 мл пълномаслено кокосово мляко
- 60 мл кокосово масло
- 50 мл мед
- няколко листа босилек
Начин на приготвяне
Измийте кайсиите, подсушете ги и ги почистете от костилките. Нарежете ги на четвъртинки и ги сложете в блендер или робот. Прибавете кокосовото мляко, разтопеното кокосово масло и меда. Смелете всичко до хомогенна консистенция.
Прехвърлете готовата сладоледена смес в подходяща кутия, купа или формички за сладолед. Приберете във фризера и периодично го разбърквайте, докато стегне. Времето за охлаждане може да варира в зависимост от съда.
След около 2-3 часа сладоледът ще е стегнал достатъчно и ще бъде готов за консумация. Ако го оставите да престои по-дълго във фризера, е нужно преди консумация да го оставите да престои на стайна температура около 20-25 минути, за да се отпусне. Сервирайте го поръсен със ситно нарязаните листа босилек и малко мед.
3. Ароматен летен дип
рецептата е от Ирина Катеринска

Необходими продукти
- 400 г цедено кисело мляко
- 250 г заквасена сметана
- връзка див лук (или 1-2 стръка обикновен зелен лук)
- 5-6 стръка магданоз
- 1 стрък копър
- листенцата на 1 стрък мента
- сокът на половин лимон
- сол и бял пипер на вкус
- 1 червена чушка
- 1 жълта чушка
- 1 краставица
- 2 моркова
- 1 стрък целина
Начин на приготвяне
Цеденото кисело мляко и заквасената сметана се смесват в дълбока купа и се разбъркват добре. Дивият лук, копърът, магданозът и ментата се накълцват на дребно и се добавят. Изсипва се и лимоновият сок, дипът се разбърква, докато се получи хомогенна смес, в която се добавят сол и бял пипер на вкус. Прибира се в хладилника и се охлажда поне за един час.
През това време зеленчуците се измиват, краставицата и морковите се обелват и всички се нарязват на пръчици. Сервират се към охладения дип и се използват за загребването му вместо лъжички.
Още идеи за родители
- Забавни, съветващи или образоващи: кои български инфлуенсъри следват децата ви
- Правилата на играта: десет стари игри, които и съвременните деца обичат
- За създаване на навик са нужни 60 дни: как може да се използва ваканцията
- От "кога ще стигнем" до "нима пристигнахме": с децата в колата може да е забавно