Пека Пилен, миксолог: Най-добрият лек срещу махмурлук е качественият алкохол

Пека Пилен е финландец, един от световноизвестните миксолози, които развиват коктейлната култура не само в собствената си страна, но в цяла Европа. Той е член на финландската асоциация на барманите, където организира националния конкурс на Финландия за коктейли. Бил е главен барман в историческия Hotel Torni American Bar в Хелзинки, работил е в Atila академия, където е обучавал бармани, а сега е главен миксолог на водка Finlandia. През седмицата той бе в България, за да представи новата международна кампания на марката - 1000 years of less ordinary wisdom и да проведе няколко обучения за бармани.
Какво е да си миксолог? Разкажете повече за професията.
- Хората винаги правят сравнение между това да си барман и миксолог, но има и някои разлики. Основната е, че миксологът, когато работи, винаги носи някаква смешна шапка. Сега сериозно, барманът по-скоро прави и поднася коктейлите на клиентите, а миксологът измисля рецептите, задава тенденциите и изгражда културата на коктейлите.

Как някой може да изучи професията миксолог?
- Аз съм завършил "Мениджмънт в хотелиерството и ресторантьорството". Учих това четири години, но същевременно се интересувах много конкретно от коктейлите, от смесването на напитки. Във Финландия например има специално обучение за бармани в училище. Аз го завърших, но там нямаше нещо ново, с което да ме изненадат. Така че истината е в работата. Има и някои курсове.
Казахте "изгражда културата", какви са тенденциите в момента?
- Има две тенденции сега. Едната е "малкото е много". Разчита се, че щом имаш малко отлични съставки и един качествен алкохол като водката, няма нужда да смесващ много и различни неща. Нека мислим за коктейлите като за кулинария. Ако имаш превъзходно телешко месо, от какво друго се нуждаеш? Сол и пипер. Нито повече, нито по-малко.


Другата тенденция е завръщането към класическите коктейли, към старите рецепти. Ако отидете в най-добрите барове в Сидни, в Ню Йорк или в Лондон, ще видите точно това – "Манхатън", "Олд фешън", "Негрони". Може да са съвсем незабележимо променени, но това е тенденцията - стара класика и минимализъм.
Има ли конкретни летни напитки? Избройте няколко.
- Питиетата на лятото са дълги. Един много хубав трик. Изберете някоя стара класика, но променете начинa, по който я правите. Например един коктейл, който е по-скоро аперитив. Прави се с водка с вкус грейпфрут, червен вермут и аперол. Обикновено ги миксираме с лед. Но ако промените метода, може да сложите в шейкъра сода. И имате същия коктейл, но леко газиран, шипящ... идеален за лятото.
Споделете някоя лесна рецепта за коктейл, който всеки може да приготви.
- Всичко, за което човек трябва да мисли, когато смята да приготви коктейл сам у дома, е дали има нещо, което може да добави към напитката – в собствения му хладилник или в задния двор. Може да е някакъв сок, съставка или билка, или дори някое цвете. Освен това никак не е нужно да сервира в стандартна чаша. Да се огледа – може да вземе буркан или малка каничка. Ако е нещо специфично от дома, гостите със сигурност ще го запомнят.
Да разбирам ли, че презентацията може да е по-важна от самото питие?
- Ако коктейлът изглежда превъзходно, тогава умът ти ще се настрои по-положително. Ако мирише хубаво, това ще допринесе още повече – ако има лимонена трева например, аромат на портокал... така изглежда добре, мирише добре, а това е две трети от вкуса. Затова цялостното впечатление е много важно. Винаги трябва да мислите за това. Важна е цялостната комбинация. Ако например коктейлът изглежда като нещо горско и свежо и изведнъж има вкус на шоколад, това ще развали цялостното впечатление, линията.
А какво правите срещу махмурлук? Какъв е Вашият съвет?
- Всъщност махмурлукът е нещо добро в известна степен, той е нашият бодигард, защото след него внимаваш колко и какво пиеш. Аз работя често в общо пет-шест държави и досега никога не съм имал махмурлук. Но просто недейте да пиете много. Това е най-ценният съвет. Избирайте качествени питиета. Давайте парите си за качество, а не за количество.
Да не пият много... Вие идвате от Финландия, традиционната представа за финландците е за нация от много пиещи хора. Вярно ли е това?
- Не. Не и в днешно време. Това е един от онези стереотипи за финландците, които имат другите европейски страни.