"Вишните" стана ресторант на 2002 година

"Вишните" стана ресторант на 2002 година

Столичният ресторант "Вишните" спечели голямата награда в конкурса "Ресторант на годината", който се провежда за втори път от списание "Бакхус" и Chivas Regal.

"Вишните" е едно от най-малките заведения в София. В него има три маси за петнайсет човека. В случая обаче става въпрос за качеството и именно то беше оценено от журито на "Бакхус". Призът беше връчен на изискано парти в клуб "Битбургер", гости на което бяха видни ценители на мезетата и питиетата като Ути Бъчваров, Евгени Дайнов, Нико Тупарев, Снежина Петрова и Георги Лозанов. Водеща на церемонията по награждаването беше актрисата Светлана Янчева.

Комисията, която оценяваше 40-те номинирани заведения, се състоеше от готвач, енолог, сомелиер, трима представители на "Бакхус" и един на Chivas Regal. За финалната фаза, при която бяха отсяти десет ресторанта, у нас пристигна главният готвач на хотел-казино "Риц" в Лондон Филип Вандевал. Според него отличеният ресторант е с безупречна кухня и с отлично съчетание на елементите в нея. От списание "Бакхус" обявиха, че водещите критерии при определянето на победителите в конкурса са "десетте правила на добрия ресторант" - добра кухня, професионален подбор на вина, чистота, изискана обстановка, добро обслужване, грамотно меню с подходящ вид, адекватни цени, работни смени, съобразени с наплива на клиенти, място за паркиране и справяне с деца. За доброто си представяне по тези показатели ресторант "Вишните" получи 1000 лв., плакет и чиния на "Бакхус". Тази година се присъдиха и награди за авторска кухня - на ресторант "Пано", и за най-добра селекция на напитки - на "Енотека уно". Читателите на "Бакхус" също излъчиха своя предпочитан ресторант в лицето на "Отвъд алеята, зад шкафа", който беше носител на миналогодишната голяма награда. Специалният приз за дебют на 2002 г. отиде в ресторанта от Карлово "Едно време".