Кулинарна авантюра с дъх на джинджифил
В менюто на ресторанта са подбрани ястия от различни индийски провинции. Можете да опитате както по-лютите ястия на южните части на Индия, така и по-меките от северната част на страната.
Като начало обърнете внимание на повече от 10-те вида хляб и непременно си поръчайте пудина парата - изключително ароматна, хрупкава питка с джоджен. Интересно е, че хлябът, който наподобява палачинка, се пече по стените на индийската пещ тандури, което му придава невероятен дъх на огън.
От предястията опитайте смесена зеленчукова пакора (2.69 лева) - кайма от зеленчуци, панирана в нахут.
Следващата важна секция в менюто на "Тадж Махал" и в индийската кухня са ястията тандур - приготвени на едноименната осмоъгълна пещ . Тук ще откриете различни вариации на пилешки и агнешки специалитети, чиято тайна е в маринатата и, разбира се, в подправките. Джинджифил, кардамон, кориандър и кимион най-често присъстват в състава на гозбите, обясни готвачът. Другите си остават негова тайна. Брашното за пане пък не е познатото от нашите бакалии бяло, а от нахут. От този раздел опитайте пиле тандури (6.59 лева) - мариновано с джинджифил, чесън, лимон и подправки. Тандури алоо (4.49 лева) пък са невероятни пълнени картофи с ядки, сушени плодове и подправки. Към основното ястие добавете и салата тандури (3.49 лева) - печени на шиш зеленчуци. Следващото изкушение в менюто е "месната" секция - обезкостеното пиле батор (7.69 лева) с кашу и подправки е подходящо за по-изнеженото небце на европееца. Агнешките ястия са изключително ароматни и се приготвят от бут, нарязан на късове с различни сосове и подправки.
От морските дарове експериментирайте с тандури големи скариди (18.99 лева), мариновани в кисело мляко.
Вегетарианската кухня е особено разпространена в Индия, затова и в "Тадж Махал" има богат избор на безмесни блюда. Особено популярна е лещата дал макни (3.99 лева), която напълно ще промени представите ви за това ястие и ще ви докаже, че и то може да носи екзотично богатство на вкусове.
В индийската кухня, както в китайската, се консумира и много ориз. Особено разпространен е басмати, който е по-ароматен и издължен от нашенския. Поднася се задължително с различни зеленчуци и с много, много тайнствени подправки.
За десерт поръчайте фирни (2.99 лева) подобно на нашето мляко с ориз, но с шафран и ядки.
Ако забележите, че някой на съседната маса яде с ръце, не се заблуждавайте, че му липсват първите седем години. В Индия се смята, че приборите отнемат от вкуса на храната, затова се яде с пръсти или се "топи" с хляб.
Накрая можете да завършите вечерта с чай или кафе с джинджифил. На излизане си вземете кристалче захар и анасон за по-добро храносмилане и пипнете за късмет статуята на Ганеш - Бога на успеха.