"Жълтата крава" - арт потапяне

"Жълтата крава" - арт потапяне

Ако искате да се потопите в истински неподправена арт среда, трябва задължително да посетите клуб-ресторанта на театър "Сълза и смях" - "Жълтата крава". Още с влизането си ще разберете, че това не е обикновено място за хапване и пийване, а своеобразно сборно място на столичната арт гилдия.

Една от запазените марки на заведението е неговата сцена, на която всеки четвъртък се представят театрални постановки. Заглавията, които могат да се гледат в момента, са две - авторският моноспектакъл на Филип Трифонов "Западна Германия - отечество мое" и постановката на Любомир Фъргов "Гълтай" с участието на Даниела Горанова. През двете години на своето съществуване "Жълтата крава" се е превърнала в любимо място за срещи на театрали, художници и писатели. Заради специфичния си интериор, който прехвърля посетителя в атмосферата на 20-те години на миналия век, заведението често се използва като декор за снимки на различни филми. В него се правят представяния на книги и пресконференции за културни събития. Небрежният бохемски стил на салона се придава от пианото, малките маси от тъмно дърво и еклектичната смесица на огледала, снимки, картини и абажури, които изпълват всички стени. Най-впечатляващата част от интериора обаче е колекцията от истински туби и фригорни, които висят над бара.

Менюто на "Жълтата крава" е смесица от национална кухня и сръбска скара. Предлаганите салати са класически - като "Шопска" (1.80 лв.) и "Мешана" (1.60 лв.), но има и по-интересни като "Урболешката" и "Сълза и смях" (4.20 лв.). Цените на студените предястия варират между 1.30 и 12 лв. От топлите предястия може да опитате байганети със сирене (1.80 лв.), чушка бюрек (2.80 лв.), ноазети със сметанов сос (2.80 лв.) и спагети "Рагу" (3.60 лв.). В менюто могат да се открият няколко вида супи на цена от 1 до 2 лв.

Сред основните ястия от пилешко месо са: пилешки крила в соев сос (3.20 лв.), пилешки дроб със сметана и рокфор (3.80 лв.). От свинско месо се приготвя филе с гъбен сос (5.90 лв.), богдани (6.20 лв.) и шницел "Миланез" (7 лв.). В менюто има също скара, риба и готвени ястия като "Манастирски гювеч" и "Чомлек кебап" по 3.50 лв. Сред десертите централно място заемат различни видове палачинки на цена от 1 до 1.50 лв., но има и плодова салата (2.50 лв.) и банан с мед и орехи (1.90 лв.).

В "Жълтата крава" се предлагат разнообразни питиета.

- - -

Примерно меню

1. Салата "Урбулешката" - 2.50 лв.

2. Предястие - език - 2 лв.

3. Пиле "Галантин" - 5.10 лв.

4. Бананов сплит - 2.90 лв.

Общо - 12.50 лв.