В "Дядо Пене" посрещат гости от два века

В "Дядо Пене" посрещат гости от два века

Една от най-големите туристически атракции в Банско е механата "Дядо Пене". Тя е построена като хан още по време на Турското робство през 1820 г. от Никола и Керафина Пумпалови. Наречена е на сина на семейството Петър (Пене на бански). През 1975 къщата е национализирана и обявена за паметник на културата. Наследникът Любен Пумпалов успява да възстанови собствеността през 1992 г. и да възроди традицията на прадедите си да посреща гости. Той придава днешния облик на кръчмата и построява хотела.

Кръчмата "Дедо Пене" се намира в центъра на Банско, в сърцето на стария град. Старинната къща има просторен вътрешен двор. Преминавайки през прага, й всеки посетител се потапя в отминали епохи. Чанове, черги, пушки, ловни трофеи, камини, дърворезби и безброй други характерни предмети от българския бит изпълват механата и й придават незабравима атмосфера.

Ако искате да се събудите от звъна на църковната камбана и от аромата на бабина закуска, може да пренощувате в хотела. Максималният брой гости, които могат да се настанят, са 18 души. От терасите на втория и третия етаж се открива прекрасна гледка към върховете Вихрен и Тодорка.

От два века "Дядо Пене" предлага на посетителите си гостоприемство и вкусни гозби, подбирани от банската и от традиционната кухня.

В атрактивното дървено меню ще откриете местни гозби, които непременно трябва да опитате, за да се потопите в истинската атмосфера на пиринското градче. Сред тях са Банска туршия (2.20 лв.), Бански старец (3.69), стомна кебап (панирано филе, задушено със зеленчуци в специален винен сос, покрито в кашкавал - 5.79 лв.), македонска яхния (задушено пилешко в доматен сос с кромид и сини сливи - 5.80 лв.), чомлек (задушен телешки джолан в пещ по бабина рецепта - 5.22 лв.), капама (свинско пилешко, телешко, кървавица, кисело зеле, ориз, вино - 6.08 лв.).

В раздела със специалитети на "Дядо Пене" ще откриете филе "Дядка" (свинско бон филе в специална панировка - 6.17 лв.), кордон (пилешко руло с пикантна плънка - 6.31 лв.), филе "Тодорка" (задушено свинско бон филе в сос по ловджийски) и пълнени пиперки по старовремски (5.20 лв). Задължителните десерти в Банско са баница с локум (1.95 лв.) и кисело мляко с боровинки (2.95 лв.).