Презрели смокини ще вкусите безплатно в созополските ресторанти

Презрели смокини ще вкусите безплатно в созополските ресторанти

Кръчмите и капанчетата днес в Созопол са на всяка крачка, не като едно време, когато в крайморския град софийската артистична бохема можеше да се срещне само в "Пъци бар" на централната улица. Най-хубавото кафе в Созопол предлагат все още в този бар, който е бил любим на Христо Фотев, Катя Паскалева, Георги Минчев.

По Южната алея ресторантите е трудно да се изброят. Те са един до друг. Специалитетите, които предлагат, не са разнообразни и сервитьорите не са усмихнати. Приятно впечатление правят момичетата в сладкарница "Паликари", чиято тераса е кацнала над морето, но е обезопасена със солиден парапет. Гледката предлазполага за размисъл под звуците на италиански шлагери от 60-те години. В далечината може да се видят дори фаровете на пристанището в Несебър. Елегантните сервитьорки, облечени в бяло и синьо, любезно ти казват добър ден и са доста усмихнати и сръчни в поднасянето на коктейлите и разнообразните мелби и плодови салати. Хит това лято в "Паликари" е пъпеш, напълнен с различни плодове.

В ресторант "Ксантана", разположен в близост до пристанището на тераси над морето на няколко нива, предлагат рибни деликатеси и изискани постни блюда. Наред с тях в менюта има и деликатеси от европейската, арабската и китайска кухня.

По централната улица на Созопол на всяка крачка се предлага пица на парче, печено пиле, дюнер, придружен с безплатен сок, няколко вида сладолед, торти, баклави, тулумбички, пуканки, фрешове. Цените са като в София.

Най-приятното в Созопол в края на август и началото на септември е, че където и да вечеряш, някоя презряла смокиня тупва дълбоко в скута. Под фриволните лозници вече натежали от плод също се разположени малки капанчета, които предлагат традиционните шопски салати, риба цаца и пържени картофи без и със сирене.

Най-хубавото в Созопол е, че в Стария град никъде не се чува чалга. Не звучи и рокендрол, но от неделя градът ще бъде огласен от джаз и симфонична музика. Започват празниците на изкуствата "Аполония", която ще събере писатели, художници, артисти. Те ще препълнят кръчмите по Южната алея на градчето и по пристанището и ще вкусят презрелите смокини, които ще падат в скута им.

Ресторан "Казанова" предлага кулинарен роман за влюбени

Италианската кухня не е създадена просто да засища, а преди всичко да доставя наслада. Не случайно Хайнрих Хайне пише пламенно за нея: "Италианската жълтеникаво мазна, подправена със страст, гарнирана с хумор и все пак идеална до изнемогване кухня, има характера на италианските красавици. Всичко плува в масло, лениво и нежно си тананика сладките мелодии на Росини и плаче от аромат на лук и копнеж."

Именно с огнения си характер италианската кухня особено подхожда на ваканционното настроение край морето, а италианският ресторант "Казанова" е съвсем на място под смокините на крайбрежната улица в Созопол. Обзавеждането на заведението въплъщава представата за Средиземноморието като място, което съчетава провинциалните патриархални нрави с бохемски дух - мебели от ковано желязо, стени в бордо, пъстри дамаски, сушени цветя, декоративна сбирка от керамика, лозарски ножици и газови фенери. Ресторантът е разположен на два етажа точно над вълните и от него има прекрасна гледка към централния плаж. "Казанова" е и една от възможностите за морска "сгледа". Алеята край брега е задължителна част от вечерната разходка на почиващите и затова клиентите на заведението могат да се запознаят с тоалетите на повечето от туристите в Созопол.

Менюто е създадено с хъс и чувство за хумор и е озаглавено "Кулинарен роман за влюбени". Във встъплението към всеки раздел има някаква приятна закачка или текст с образователна кулинарна стойност. Предложенията започват с внушително количество салати - 45 вида. Специално внимание е отделено на "тревопасните" клиенти - едно от апетитните предложения за тях е салатата от варена царевица с чесън и разтопено масло (3.40 лева). От салатите "за моряци и русалки" опитайте тази от раци с портокал и лимон (4.80 лева) или "Марко Поло" (5.90 лева) - домати, краставици, чесън, филенца от аншоа, солени рибки чичинели, зехтин, натрошен рокфор. Една от представителните класически италиански салати е сметановата "Емилия-Романя" (4.90 лева), за която в менюто е уточнено, че е само "за красиви жени и умни мъже" - шунка, ементал и ябълка. Голямо е разнообразието от супи. Тараторът се поднася по италиански - в чаша с лед, въпреки че краставицата не е пасирана, както се прави на Апенините. Не пропускайте картофената крем супа със сьомга и миди (3.50 лева) по стара рибарска рецепта от Генуа и царевичната (2.80 лева), която пък е характерна за Венеция. Едва ли сте предполагали, че картофите по селски могат да се приготвят по повече от 10 начина - доказват го менюто на "Казабланка" - "Картофени фантазии", в което готвачът наистина е вложил необикновена фантазия. Особено сполучлив е печеният картоф на жар с бекон и топено сирене (4.50 лева). В заведението се предлага и ризото от продълговат и сипкав ориз, задушен в бяло вино и подправки. Едно от най-ароматните блюда в този раздел е ризото с пилешки дробчета, вино и мащерка (6.60 лева). Естествено не е пропусната и сицилианската паеля - със зеленчуци, пиле, скариди, миди, октоподи, маслини и раци (15 лева).

"Гъбарковщини" пък са кръстени ястията с гъби, от които най-оригинални са гъбите, пълнени с раци (5.20 лева). Вегетарианците в никакъв случай не са пренебрегнати - в "кулинарния роман" за тях има отделна глава, в която изобилстват броколи, карфиол и бобови шушулки.

"Полента и формаджи" е заглавието на следващата страница от менюто, което в превод от италиански означава качамак и сирена. Интересно е, че качамакът е не само наше национално ястие, но и венециански специалитет, само че доста по-различен от родопския качамак или добруджанската мамалига - акцент в него са различните видове ароматни сирена. Подобаващо място е отделено на пилешкото, приготвено както по непознати за нашите ширини рецепти, така и във вида на класическа скара, за която няма национални граници. Ако сте без предразсъдъци за това коя част от животното поглъщате, опитайте патешките сърца, запечатани в масло (5.60 лева). В раздела "Фрути ди маре" е квинтесенцията на менюто. Тук можете да опитате разнообразни люспести и членестоноги, уловени в наши и чужди води. Едно от най-достъпните предложения е варен рак в бира (3 лева). Ако търсите повече екзотика, изберете лангуста, печена във фолио с орехи и пикантни сирена (7.80 лв.) или печен омар на живи въглени (40 лева).