Списание “Бакхус” обяви номинациите си за “Ресторант на годината 2003”

Списание “Бакхус” обяви номинациите си за “Ресторант на годината 2003”

Създаването на добър ресторант не е по силите на всеки. Доказва го фактът, че през последните години много заведения пуснаха кепенци завинаги или след кратка пауза отвориха врати с напълно променена концепция.

Кръчмарският занаят е изкуство, което се удава на малцина. Освен, разбира се, средства, за създаване на добро заведение е необходимо чувство за мярка и добър вкус, който пази от излишества в интериора и отплесване в посока на кичозното, претенциозното и вулгарното.

Добрата клиентела и безупречната репутация пък се създават с постоянство и търпение. Клиентът все повече се образова и натрупва непоносимост към "измислените" ресторанти. Списание "Бакхус" е един от факторите, който допринася за създаване на отношение към качествените храни и напитки. Изданието вече повече от три години учи на финес и чистота в бита и услугите, на стил в консумирането, на елегантност в поведението и живота.

Тази година "Бакхус" за трети пореден път провежда годишния конкурс "Ресторант на годината - Chivas Regal 2003", който има за цел да поощри добрите примери в ресторантьорството и да подтикне клиентите към повече взискателност.

В сряда станаха известни 10-те финалиста в конкурса - "Вишните", "Да Види", "Енотека Uno", "Зад театъра", "Отвъд алеята, зад шкафа", " Л, Етранже", "Ливинг рум", "Ла капанина" "Пано", Панорама - хотел "Кемпински" ,"Хеброс" - Пловдив

Те бяха избрани сред 40 заведения, които участваха в конкурса. Водещи критерии при определяне на победителите са "десетте правила" на добрия ресторант според Бакхус. Те включват, на първо място, добра кухня, професионален подбор на вина, чистота, изискана обстановка, добро обслужване, грамотно меню с подходящ вид, адекватни цени, работни смени, съобразени с наплива на клиенти, място за паркиране, справяне с деца. Комисията се състои от готвач, енолог, сомелиер, представители на списание "Бакхус". За финалната фаза към нея ще се присъедини и експерт от чужбина. Читателите на "Бакхус" също активно участват в конкурса, гласувайки чрез талони и в сайта на списанието за предпочитаните от тях ресторанти. Събралият най-много гласове ще спечели наградата "Ресторант на читателите". Официалната церемония за излъчване на победителите и връчване на наградите ще се състои на 4 декември в бална зала "Мусала" на хотел "Хилтън".