Шаранът се продава ударно на Никулден
Висящо остана предложение от девет лева за килограм сом, който според недоволни клиенти, се търгува за “втора никулденска” рибна сесия на пазара. Продажбите на толстолоб, попчета и мерлуза предизвикаха раздвижване на рибния пазар. Насрещното търсене на рибите беше съответно по 1,80 лв., 3,50 лв. и по 3,60 лв.
Единични продажби бяха регистрирани на морския деликатес скариди - срещу 80 стотинки за 100 грама и на калмари - по 6 лв за килограм. Пазарът на екзотични риби остана необезпокоен въпреки офертите за чернокоп по 6,00 лв., за бялата риба - по 5,50 лв. средно, за филе от бял амур по 5,00 лв. Продавачите на сулката по 6,00 лв. и на щуката по 6,50 лв. останаха неразбрани.
Балканската пъстърва се продава по 7, 00 лева, а американска и европейска липсваха.
Според статистиката средно на ден в чинията на българина има по 9 - 10 грама риба и рибни консерви, което означава, че българската домакиня два пъти месечно отваря курлинарната книга за рибни рецепти. Според препоръчителните норми на Световната здравна организация дневната консумация на рибни продукти е добре да е 30-40 г. или поне едно рибно ястие седмично.
- - -
С намигване и весели празници