Шаранът се продава ударно на Никулден

Шаранът се продава ударно на Никулден

Пазарът на риба в София тази сутрин отвори на цена пет лева за шаран. Брокерите предлагаха традиционното за Никулден ястие в марж от 3,30 лв. до 4,20 лв. за килограм според големината на шарана и категорията на кварталния пазар. Въпреки че търсенето не надвишаваше нивата от 3,50 лева за килограм с платени мита и акцизи, домакини, притиснати от късите позиции в зимника, правиха поръчки на риба на цени до 4,20 лв. За празника шаранът измести по ликвидност цацата и скумрията, които брокерите традиционно оферираха по 1,50 лв. и 2,60 лв. за килограм.

Висящо остана предложение от девет лева за килограм сом, който според недоволни клиенти, се търгува за “втора никулденска” рибна сесия на пазара. Продажбите на толстолоб, попчета и мерлуза предизвикаха раздвижване на рибния пазар. Насрещното търсене на рибите беше съответно по 1,80 лв., 3,50 лв. и по 3,60 лв.

Единични продажби бяха регистрирани на морския деликатес скариди - срещу 80 стотинки за 100 грама и на калмари - по 6 лв за килограм. Пазарът на екзотични риби остана необезпокоен въпреки офертите за чернокоп по 6,00 лв., за бялата риба - по 5,50 лв. средно, за филе от бял амур по 5,00 лв. Продавачите на сулката по 6,00 лв. и на щуката по 6,50 лв. останаха неразбрани.

Балканската пъстърва се продава по 7, 00 лева, а американска и европейска липсваха.

Според статистиката средно на ден в чинията на българина има по 9 - 10 грама риба и рибни консерви, което означава, че българската домакиня два пъти месечно отваря курлинарната книга за рибни рецепти. Според препоръчителните норми на Световната здравна организация дневната консумация на рибни продукти е добре да е 30-40 г. или поне едно рибно ястие седмично.

- - -

С намигване и весели празници