"Бакхус" избра пловдивския "Хеброс" за "Ресторант на годинта"

"Бакхус" избра пловдивския "Хеброс" за "Ресторант на годинта"

Пловдивският ресторант "Хеброс" е тазгодишният победител в конкурса "Ресторант на годината "Бакхус" - Chivas Regal". Отличията бяха връчени през миналата седмица на парти в столичния хотел "Хилтън". "Ресторант на годината" е съвместна инициатива на списание "Бакхус" и Chivas Regal, която през изминалите три години успя да се утвърди в традиция.

За да се направи трудният избор представители на списанието и професионалисти от бранша обиколиха 40 предварително подбрани заведения. От тях в края на октомври беше излъчена челната десeтка, която бе отново посетена от журито и присъединилия се към него френски експерт Жозе Пети, личен готвач на американския посланик в Лондон.

Паралено с това читателите на списанието гласуваха с талони и в интернет за своите любими ресторанти. За трети пореден път тяхната награда спечели "Отвъд алеята, зад шкафа".

Призът за авторска кухня отиде при "Да Види", а "Скадарлия" - Пловдив, беше отличен за най-добра селекция на напитки. Дебютантът на годината е "Льо Етранже", който през последните 12 месеца измина пътя от непретенциозно бистро до истински ресторант. Тази година за първи път беше връчен и приз за bar&diner, който получи "Ливинг рум".

Конкурсът "Ресторант на годината" е естествено продължение на дейността на списание "Бакхус", свързана с оценяване и класиране на столичните заведения, от самото създаване на списанието преди пет години до днес. През това време приоритет на "Бакхус" стана създаването на отношение към качествените храни и напитки, възпитанието на финес и чистота в бита и услугите и на стил в консумирането.

Големият победител "Хеброс" се намира в сърцето на Стария град в Пловдив. Той се помещава в приземния етаж на възрожденска къща с 200-годишна история, която днес е превърната в уютен хотел.

Салонът на заведението не е голям, но в интериора му ще откриете приятна смесица между характерния възрожденски стил и френско класическо звучене. Пространството е изпълнено със старинни вещи като скринове, пиано и параван, а стените са превърнати в своеобразна художествена галерия, чиито платна се сменят прериодично и представят различни автори.

Арт присъствието в заведението се подсилва и от превърналите се в традиция джаз вечери, в които се включват известни музиканти като Милчо Левиев.

Менюто на "Хеброс" се побира в един лист, но целта му е да предлага интересни ястия, приготвени винаги от пресни продукти, характерни за сезона. Супите в него са балканска рибена чорба (3 лв.) и доматена супа със сирене (2 лв.). Салатите са разделени на български (шопска, овчарска, селска по 3 лв.) и смесени (салата с билков сос, ябълки със синьо сирене, залена салата с риба тон и зеленчукова салата със сос хрян по 4 лв.). Предястията, които ще откриете в менюто, са панирани хапки от пилешко, пушен кашкавал или бяло сирене, телешки език с пикантно картофено пюре, спанак с пържени хлебчета (всички по 4 лв.), горски гъби с масло (9 лв.), жабешки бутчета и гъби върху пюре от кервиз (8 лв.) и гъши дроб (15 лв.). Специално място в листа е отредено за безмесните ястия, сред които са доматена гозба, ориз със зеленчуци, миш-маш и яйця по панагюрски (по 6 лв.). Основните ястия от националната кухня са агнешко руло по мандраджийски, кебап от свиско месо с лук, заешко руло със сини сливи, пиле с мерудии и староградско блюдо (по 10 лв.). Международната кухня е представена от пържола със сметана и синьо сирене, пилешки гърди със сос от зелен пипер и мариновано пилешко бон филе (по 10 лв.). На любителите на рибните ястия препоръчваме печената сьомга със сос от горчица (21 лв.) и печената пъстърва с лимон и зехтин (9 лв.). Десертите, на които може да се насладите, са баклава (2 лв.), плодова салата с кисело мляко, сметанов сладолед със смокини, палачинки и круша със сладко от смокини (по 3 лв.). "Хеброс" разполага и с добра селекция от около 40 български и чужди вина.

Заведението предлага и специални предложения за предстоящите празници. Коледният куверт е 26 лв. и включва коледна салата, яйчник със създърма, лозови сърмички, свински джолан върху кисело зеле, колбаси и сирена и печена тиква с орехи. За Нова година в "Хеброс" ще има програма с участието на джаз музиканти и групата "Замунда банана бенд". Празничното меню е съставено от баничка с късмет, новогодишна салата, ордьовър с рибни деликатеси, гъши пастет, жебешки бутчета и гъби върху пюре от кервиз, заешки медальони с панирани ябълки и сос от червени боровинки, салдкиш и ядки. Цената на куверта е 98 лв.

В отличения с наградата на читателите на "Бакхус" ресторант "Отвъд алеята, зад шкафа" няма да има специални коледни предложения. На празника почитателите на заведението ще могат да избират ястия по избор от менюто. Подготвен е само куверт за Нова година, цената на който е 80 лв. и включва свободна консумация.