Издателство "Кибеа" отвори първата страница на своя “Здравословен ресторант”

Издателство "Кибеа" отвори първата страница на своя “Здравословен ресторант”

Манията за здравословно хранене е силно заразна. Онова почти сектантско общество от хора, които ядат кълнове и пият изворна вода с всеки ден нараства в геометрична прогресия. Култът към полезните храни се подхранва от амбицията да живеем по-добре и да остаряваме по-красиво. Неговите жертви у нас обаче са доста затруднени от консервативния ни пазар, на който от години властват картофите и лука и за който дори бамята е екзотика. Затова името “Здравословен ресторант” привлече като магнит тези, които досега разчитаха само на самодейност в домашни условия.

Адресът е ул. "Вълкович" 2а, а инициативата е на издателство "Кибеа". Специално за откриването у нас пристигна Елиът Праг - един от водещите специалисти по здравословно хранене в САЩ. Инструкторът от нюйоркската школа за природосъобразно кулинарно изкуство ще бъде главен готвач на ресторанта в продължение най-малко на половин година, за да постави основите на нова култура на готвене в България.

В здравословната кухня няма забранени неща и тя не съвпада с вегетарианската, обяснява Праг. Важно е да знаеш как различните хранителни продукти въздействат на тялото и всичко да се консумира умерено.

Праг изповядва най-модерните тенденции в диетологията. Изключва употребата на бяла захар и допуска съвсем малки количества бяло брашно и сол. По мнение на специалиста кафявата захар, която се смята за по-здравословна, също е обработена и е загубила качествата си и затова вместо нея за подсладител се ползва кленов сироп или мед. Максимално са ограничени мазнините и само в отделни случаи се прибягва до краве масло. По принцип се избягват млечните продукти с изключение на киселото мляко и някои по-леки сирена. Винаги се избира най-щадящата кулинарна обработка. Не се отказва и алкохолът и особено органичните червени вина без химикали, които в малки количества имат здравословен ефект. В заведението обаче е абсолютно забранено пушенето.

Ресторантът е с амбицията да наложи някои много полезни, но малко популярни продукти у нас като пащърнак и сладки картофи. Много от съставките, които ще се използват като кленов сироп и някои зърнени култури ги няма в България и засега ще се внасят. Ще се търсят и български производители на чисти плодове и зеленчуци и на “слънчеви” пилета. Затова и цените ще са сравнително високи - на нивото на тези в елитните столични ресторанти.

Менюто на заведението звучи наистина здравословно: за закуска можете да избирате между просена каша с портокали, ванилия и лимон или пълнозърнести палачинки със смес от пресни плодове и плодови сиропи. Интересни са и предложените предястия - хумус от нахут с пълнозърнест арабски хляб, салата табули, банички с гъби, морковено масло с пълнозърнест крекърс, гуакамоле - мексикански специалитет от смляно авокадо или моркови с пресни подправки. Ечемичена супа от гъби, борш от червено цвекло с тофу сметана, ароматна мексиканска супа - това са само част от изненадите в следващия раздел на менюто.

Салатите направо са неустоими - от печено червено цвекло с портокалова заливка до черен ориз с тофу и сладко-кисел азиатски винегрет с водорасли арами. От основните ястия можете да опитате индийско къри с боб и пюре от сладки картофи или крокети от просо и тофу с бял винено-гъбен сос. Не пропускайте и киша със сушени домати, а също и запечената сьомга с коричка от пресни зелени подправки с джинджифил. Десертите са морковена торта с кокосово - ананасов сос и запечени кокосови стърготини, оризов пудинг с ягодов сос, сварен с бадемово мляко.

Речник на здравословните съставки

Авокадо

Съдържа 88% мазнини, предимно здравословни мононенаситени, отличен източник на белтъчини, калий и витамин Е.

Агар

Водорасло, съдържащо сложни въглехидрати, които го правят естествено желиращо средство. Съдържа фибри и действа разхлабващо. Успокоява храносмилателната система и е богат източник на йод, калций, желязо, фосфор и много витамини.

Бадеми

Имат алкално действие. Потискат развитието на рака. Съдържат скорбяла, естествена захар, ненаситени мастни киселини, витамин А, В-комплекс и значително количество йод, калций и желязо.

Броколи

Съдържат два пъти повече витамин С от портокалите и почти толкова калций, колкото пълномасленото мляко.

Джинджифил

Стимулира храносмилането, прочиства организма през кожата, червата и бъбреците. Нормализилра кръвното налягане, облекчава симптомите на грипа.

Жито

Съдържа 12 витамина от група В, витамин Е, белтъчини и важни микроелементи като цинк, желязо, мед, манган, магнезий и фосфор.

Лук

Понижава холестерола, силен антиоксидант.

Моркови

В древността са смятани за афродизиак. Богати на витамин А, каротин, естествена захар, витамини от групата В, фосфор, йод и калций.

Нахут

Богат на белтъчини, витамин С и желязо.

Нори

Водорасли, богати на минерали, съдържа повече витамин А от морковите. Като източник на белтъчини превъзхожда соята, млякото и месото.

Овес

Стимулира апетита и е добър източник на белтъчини, калций, желязо,

Овесени ядки

Стабилизарат кръвната захар. Регулират действието на щитовидната жлеза, успокояват нервната и храносмилателната система, отслабват желанието за пушене.

Полента

Едро смляно царевично брашно. Единствената зърнена храна, съдържаща витамин А.

Просо

От всички зърнени храни е най-богато на белтъчини и желязо. Препоръчва се за хора с нарушено равновесие на кръвната захар.

Резене

Средство за лечение на нарушено храносмилане. Прочиства белите дробове и е силен антиоксидант.

Сейтан

Пшеничен глутен, известен още като ”житно месо”. Много богат на белтъчини. Способства за натрупване на телесна маса и укрепва мускулите. Приготвя се, като тесто от пшенично брашно се смесва с вода, а след това скорбялата и триците се отмиват и остава само белтъкът, който се вари на тих огън.

Сладки картофи

Източник на антиоксиданти. Съдържат калций, богати на витамин А и С и на тиамин.

Тофу

Соевото сирене дава лесноусвоими висококачествени белтъчини. Не съдържа холестерол и е отличен източник на калций.

Целина

Известна с качествата си на диуретик, полезна за хора с камъни в бъбреците и артрит. Тонизиращо средство, увеличава апетита, укрепва лимфната, нервната и отделителната система.

Цикория

Източник на калций, витамин А и калий.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - -

Рецепта от кухнята на Елиът Праг

Гуакамоле (масло от моркови)

Продукти за 5 порции: 40 мл зехтин, 0.5 кг лук, 1 кг моркови, джинджифил, дафинови листа

Морковите се задушават, прибавя се лукът и дафиновите листа и сместа се оставя на много тих огън около час. След това се пасира. Корените от джинджифил се настъргват и се прибавят във вид на сок.