Издателство "Кибеа" отвори първата страница на своя “Здравословен ресторант”
Адресът е ул. "Вълкович" 2а, а инициативата е на издателство "Кибеа". Специално за откриването у нас пристигна Елиът Праг - един от водещите специалисти по здравословно хранене в САЩ. Инструкторът от нюйоркската школа за природосъобразно кулинарно изкуство ще бъде главен готвач на ресторанта в продължение най-малко на половин година, за да постави основите на нова култура на готвене в България.
В здравословната кухня няма забранени неща и тя не съвпада с вегетарианската, обяснява Праг. Важно е да знаеш как различните хранителни продукти въздействат на тялото и всичко да се консумира умерено.
Праг изповядва най-модерните тенденции в диетологията. Изключва употребата на бяла захар и допуска съвсем малки количества бяло брашно и сол. По мнение на специалиста кафявата захар, която се смята за по-здравословна, също е обработена и е загубила качествата си и затова вместо нея за подсладител се ползва кленов сироп или мед. Максимално са ограничени мазнините и само в отделни случаи се прибягва до краве масло. По принцип се избягват млечните продукти с изключение на киселото мляко и някои по-леки сирена. Винаги се избира най-щадящата кулинарна обработка. Не се отказва и алкохолът и особено органичните червени вина без химикали, които в малки количества имат здравословен ефект. В заведението обаче е абсолютно забранено пушенето.
Ресторантът е с амбицията да наложи някои много полезни, но малко популярни продукти у нас като пащърнак и сладки картофи. Много от съставките, които ще се използват като кленов сироп и някои зърнени култури ги няма в България и засега ще се внасят. Ще се търсят и български производители на чисти плодове и зеленчуци и на “слънчеви” пилета. Затова и цените ще са сравнително високи - на нивото на тези в елитните столични ресторанти.
Менюто на заведението звучи наистина здравословно: за закуска можете да избирате между просена каша с портокали, ванилия и лимон или пълнозърнести палачинки със смес от пресни плодове и плодови сиропи. Интересни са и предложените предястия - хумус от нахут с пълнозърнест арабски хляб, салата табули, банички с гъби, морковено масло с пълнозърнест крекърс, гуакамоле - мексикански специалитет от смляно авокадо или моркови с пресни подправки. Ечемичена супа от гъби, борш от червено цвекло с тофу сметана, ароматна мексиканска супа - това са само част от изненадите в следващия раздел на менюто.
Салатите направо са неустоими - от печено червено цвекло с портокалова заливка до черен ориз с тофу и сладко-кисел азиатски винегрет с водорасли арами. От основните ястия можете да опитате индийско къри с боб и пюре от сладки картофи или крокети от просо и тофу с бял винено-гъбен сос. Не пропускайте и киша със сушени домати, а също и запечената сьомга с коричка от пресни зелени подправки с джинджифил. Десертите са морковена торта с кокосово - ананасов сос и запечени кокосови стърготини, оризов пудинг с ягодов сос, сварен с бадемово мляко.
Речник на здравословните съставки
Авокадо
Съдържа 88% мазнини, предимно здравословни мононенаситени, отличен източник на белтъчини, калий и витамин Е.
Агар
Водорасло, съдържащо сложни въглехидрати, които го правят естествено желиращо средство. Съдържа фибри и действа разхлабващо. Успокоява храносмилателната система и е богат източник на йод, калций, желязо, фосфор и много витамини.
Бадеми
Имат алкално действие. Потискат развитието на рака. Съдържат скорбяла, естествена захар, ненаситени мастни киселини, витамин А, В-комплекс и значително количество йод, калций и желязо.
Броколи
Съдържат два пъти повече витамин С от портокалите и почти толкова калций, колкото пълномасленото мляко.
Джинджифил
Стимулира храносмилането, прочиства организма през кожата, червата и бъбреците. Нормализилра кръвното налягане, облекчава симптомите на грипа.
Жито
Съдържа 12 витамина от група В, витамин Е, белтъчини и важни микроелементи като цинк, желязо, мед, манган, магнезий и фосфор.
Лук
Понижава холестерола, силен антиоксидант.
Моркови
В древността са смятани за афродизиак. Богати на витамин А, каротин, естествена захар, витамини от групата В, фосфор, йод и калций.
Нахут
Богат на белтъчини, витамин С и желязо.
Нори
Водорасли, богати на минерали, съдържа повече витамин А от морковите. Като източник на белтъчини превъзхожда соята, млякото и месото.
Овес
Стимулира апетита и е добър източник на белтъчини, калций, желязо,
Овесени ядки
Стабилизарат кръвната захар. Регулират действието на щитовидната жлеза, успокояват нервната и храносмилателната система, отслабват желанието за пушене.
Полента
Едро смляно царевично брашно. Единствената зърнена храна, съдържаща витамин А.
Просо
От всички зърнени храни е най-богато на белтъчини и желязо. Препоръчва се за хора с нарушено равновесие на кръвната захар.
Резене
Средство за лечение на нарушено храносмилане. Прочиства белите дробове и е силен антиоксидант.
Сейтан
Пшеничен глутен, известен още като ”житно месо”. Много богат на белтъчини. Способства за натрупване на телесна маса и укрепва мускулите. Приготвя се, като тесто от пшенично брашно се смесва с вода, а след това скорбялата и триците се отмиват и остава само белтъкът, който се вари на тих огън.
Сладки картофи
Източник на антиоксиданти. Съдържат калций, богати на витамин А и С и на тиамин.
Тофу
Соевото сирене дава лесноусвоими висококачествени белтъчини. Не съдържа холестерол и е отличен източник на калций.
Целина
Известна с качествата си на диуретик, полезна за хора с камъни в бъбреците и артрит. Тонизиращо средство, увеличава апетита, укрепва лимфната, нервната и отделителната система.
Цикория
Източник на калций, витамин А и калий.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - -
Рецепта от кухнята на Елиът Праг
Гуакамоле (масло от моркови)
Продукти за 5 порции: 40 мл зехтин, 0.5 кг лук, 1 кг моркови, джинджифил, дафинови листа
Морковите се задушават, прибавя се лукът и дафиновите листа и сместа се оставя на много тих огън около час. След това се пасира. Корените от джинджифил се настъргват и се прибавят във вид на сок.