Плод&Зеленчук
В центъра на кулинарния живот преди Великден несъмнено е вегетарианският ресторант Dream House над кино „Москва“ (ул. „Алабин“ 50А). Не само защото заведението рискува изцяло да изключи от менюто си скарата, но и защото успява да е интересесно и екзотично по непретенциозен начин. Тук ще откриете вкусна храна, приготвена от пресни и качествени продукти, приятна обстановка и мило обслужване. Обилните порции са на необичайно ниски цени - средно 2 лв. Можете да започнете здравословния си обяд или вечеря със салатата от патладжани, домати, чушки, зехтин и соев сос или от соеви кълнове с моркови, праз и чесън. От супите обърнете внимание на доматената с маслини и лютиво-киселата с бамбук, черни гъби и печурки. От основните ястия не пропускайте зеленчуковите кюфтенца с млечен сос, ориза с изварени топки, пататника и солената палачинкова торта със сирена. За десерт може да избирате между плодова салата и панирани банани с мед.
“Здравословен ресторант” на ул. Вълкович е втората важна дестинация по време на “постните” дни. Цените тук обаче са на нивото на тези в елитнити ресторанти. За закуска можете да поръчате строго вегетарианската гореща овесена каша или картофени палачинки с лук и копър. От предястията за обяд изберете отново строго вегетаринския бял фасул дип с печен чесън и червени чушки, поднесен с домашен хляб. Не пропускайте и салатата от леща с пресни зелени подправки и винегрет от зелен лимон или салата от водорасли арами. Има и супи - от моркови, боб, доматена, от червено цвекло и целина. Изборът ви на основно ястие ще е силно затруднен от множество примамливи предложения като крокети от просо и тофу с бял винено-гъбен сос, индийско къри с боб и пюре от сладки картофи, китайски зелеви рулца с плънка от гъби.
Оригинално вегетариански меню предлага и "Отвъд алеята зад шкафа" на улица "Будапеща". Едно посещение тук няма да ви е достатъчно, за да разгледате интериора и да опитате всичко интересно от листа с храните. Това е едно от малкото места, където можете да поръчате блюда без всякакви животински продукти. Както винаги оригинален, и този път ресторантът се различава от останалите с рецепти в духа на китайската кухня. Особено вкусни сред предястията са рулцата от оризови кори “Нем” с пълнеж задушени зеленчуци в ароматен бирен сос. “Миен” пък е фино китайско фиде със зеленчуци. За десерт поръчайте постен плодов пай.
Малко, но качествено е постното меню на ресторант “Вишните” на ул. "Христо Смирненски". Ако искате да опитате вкусните блюда на ресторанта, по-добре резервирайте маса, защото заведението е изключително малко. Предложенията в менюто не спазват нормите на крайното вегетарианство. Опитайте палачинковия бюрек със смес от сирена, чушки, гъби, запечен с кашкавал, или спаначено - магданозените кюфтенца, които са запазената марка на “Вишните”.
Ресторант “Нов стандарт” на ул. "Шипка" също има ново вегетарианско меню, съдържащо предимно традиционни български манджи като грах с картофи, яхния от зрял фасул, леща, спанак с ориз. Броколите с топено сирене, пълнените гъби със зеленчуци и спанакът с нахут пък представят интернационалната линия във вегетарианството. За разлика от "Вишните" тук няма да имате проблеми с местата, тъй като заведението може да побере 200 души.
Кухнята на “Вкусен свят” на бул. "В. Левски" е за ценители. Тук по време на постите ще откриете голямо разнообразие на салати. Забележително е швейцарското фондю с бяло вино, което се приготвя от няколко вида стопени сирена и се поднася с препечени хапки в специален подгряващ съд, така че сместа да не се сгъстява. Специалното вегетарианско меню кръстосва различни географски ширини в кулинарията - панирани броколи или карфиол в сос “Берси”, бамя по копривщенски, градинарски гювеч.
Ресторант “Зад театъра”, който се намира зад “Иван Вазов”, има богат избор на вегетариански и постни ястия в обедното си меню. В почивката тук можете да хапнете сармички с лозов лист, чушки с боб, ризото със зеленчуци. От аламинутите ви препоръчвам гъбите, задушени с пресен лук. Особено вкусни са зеленчуците, печени на плоча.
В "33 стола" на улица "Асен Златаров" има богат избор за тези, които спазват строгите християнски правила на хранене преди празника. В менюто са включени множество безмесни ястия като вегетариански шницел, спаначени кюфтенца, патладжан "Италия" с доматен сос, запечен на фурна, китайска палачинка със зеленчуци.
* * * * * *
Кой не яде месо
Франц Кафка
Исак Нютън
Махатма Ганди
Бърнард Шоу
Марк Твен
Хенри Форд
Леонардо да Винчи
Чарлз Дарвин
Томас Едисън
Винсент ван Гог
Мартин Лутер
Клара Бъртън
Елвис Костело
Боб Дилън
Питър Гейбриъл
Били Айдъл
Брад Пит
Алек Болдуин
Памела Андерсън
Стив Мартин
Мартина Навратилова
Лив Тейлър
Дъстин Хофман
Ричърд Гиър
Натали Портмън
Мартин Гор
Шиниъд О'Конър
Бой Джордж
Ани Ленъкс
Лени Кравиц
Принс
Оливия Нютън Джон
Розана Аркет
Ким Бейсинджър
Шаная Туейн
Бийтълс (Джон, Пол, Ринго, Джордж)
Челси Клинтън
Браян Адамс
* * * * * *
Вегетарианска кухня
Супа от тиквички
1-2 тиквички
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч. ч. натрошено сирене
сол, черен пипер, чубрица, копър
Тиквичките се нарязват на дребно. Задушават се лукът и чесънът и се добавят тиквичките и подправките. Ври на тих огън. След като е готово, се слага натрошеното сирене.
Вегетариански хайвер
1/2 ч.ч. грис
1 с. л. доматено пюре (или лютеница)
сок от половин лимон
1/3 ч.ч. растително масло
1 и 1/2 ч.ч. вода
сол на вкус
маслини
Във врящата вода се слага доматеното пюре. Изсипва се на тънка струйка размитият с малко вода грис. Вари се до сгъстяване. Посолява се и се добавят растителното масло и лимоновият сок. Украсява се с маслини. Могат да се добавят и други подправки, а също така да се смеси с лютеница или пасирани сварени или печени патладжани.
Кюфтенца от елда
1/2 кг елда
1-2 яйца
1 глава лук (може и зелен)
сол, червен, черен пипер, чубрица, копър, мащерка
Елдата се сварява с малко сол и след това се отцежда. Добавят се яйцата, нарязаният ситно лук, подправките. Правят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат или пекат.