Кулинарна обиколка на хотел "София"
Все още непопулярният у нас тип заведение
“Пура бар”
ще ви посрещне с качествено питие и спокойна обстановка. Меката мебел в тъмна кожа е представителна за важна среща в неформална среда и е удобна за отпускане на възела на вратовръзката след края на деня. Тук ще откриете уникална колекция от най-реномираните марки коняк, бренди, уиски. По начина, по който е изготвен листът с напитките, ще познаете, че мястото се ръководи от вещата ръка на познавач - сомелиера Любомир Станев. Коняците прилежно са класифицирани според категорията на отлежаване и маркирани според възрастта си - "vs" - минимум 3.5 години, "vsop" - минимум 4.5 години, и "xo" - престояло поне 5.5 години в дъбова бъчва. Любопитно е, че най-скъпото питие в “Пура бар” е петдесетгодишният коняк "Преслав" - 50 мл са на цена 112 лв. Уискито е скоч, ирландско, бърбън и тенеси и също е подредено според възрастта си - 12, 15, 18 или преклонните 21 години. Естествено, както предполага името, тук във фокуса на вниманието са пурите. Предлагат се най-добрите марки с подходящите аксесоари.
След чашата качествено питие следва вечеря в
ресторант Shades of Red.
Интериорът напълно отговаря на името и наистина е във всички нюанси на червеното. Кристални чаши и свещници, посребрени прибори, витражи, ламперия от буков масив и текстилни тапети оформят усещането за класика и лукс. Кухнята е европейска с няколко български блюда. От салатите опитайте “Сигничър” (11 лв.) - зелена салата, домати, пресни гъби, авокадо и прясно изпечени тигрови скариди. От студените предястия не пропускайте маринованата и пушена сьомга (9 лв.), поднесена с нестандартния сос тартар от авокадо и кускус. Сред топлите предястия не подминавайте филе от риба тон с букет от цветни салати, овкусени с манго и винегрет (11 лв.) . В частта с основните ястия ще откриете традиционното българско “агнешка стомна” (18 лв.), което представлява агнешко, поднесено в “стомна” от хляб. Опитайте и свинските талери с орехова коричка (19.50 лв.) - свещената тайна на готвача Васил Димов, специализирал в Италия и "Шератон" - Германия. Има и детско меню, което със сигурност ще е по-превлекателно за малките клиенти поне като наименования на ястията. Сред десертите ще откриете всички класически кремове, пасти и кейкове, като особено внимание заслужава кремът брюле с карамелизирани ягоди. Има възможност за меню по избор - вие казвате какво и как да ви бъде сготвено. Забележителна е професионалната винена селекция на най-добрите вина от българските региони, която всеки месец се актуализира. Тук можете да опитате питиета, които все още не са на пазара, като “Черга” на "Белведере" и новата серия “Глерия” на винарна "Тодоров".
Гранд кафе
е следващата възможна спирка в кулинарната обиколка на хотел "София". Мястото, тип виенска сладкарница, е интересно преди всичко с прекрасната си градина от страната на театър "Иван Вазов". За лошо време тя разполага с безцветни щори за вятър и с отопление. Тук се предлагат различни видове кафе, приготвени по нетрадиционни за нашите вкусове и навици начини. Едно от интересните предложения е “Кафе принц Чарлз” (4.90 лв.) , което по думите на управителя е любимото кафе на принца и е по рецепта на бенедиктинските монаси - шварц кафе, коняк "Драмбуе", парче лимонова кора. Тук имате огромен избор от шейкове, безалкохолни и алкохолни коктейли, диджестиви, наливна и бутилирана бира на сравнително ниски цени - средно по 2.90 лв. за 50 мл уиски. Една от рецептите на алкохолните коктейли, която със сигурност ще ви спечели, е “Голямата ябълка” (4.90 лв.) - ябълково бренди, амарето, ябълков сок, ябълков захарен сироп, канела. Забележителни са студените сандвичи, които ще зарадват всички служители от околните офиси, проклинащи дебелите комати, заредени с тънки парченца омърлушен салам. За да се убедите, опитайте например сандвича с орехов хляб, домати, моцарела и сос песто (3.90 лв.). От топлите сандвичи интересна комбинация е този с маслинова паста, печени чушки, маринован патладжан, запечен с козе сирене и с малка гарнитура от салата (4.90 лв.). Неизброими са тортите, пайовете, палачинките, гофретите, кремовете и мелбите, задължителни за подобно заведение.
Накрая обиколката завършва в
пиано бар Dream Notes
който се намира в приземния етаж. Интериорът му е интересна еклектика на фона на фотографии на нощна София, които ви карат да се чувствате сякаш сте на улицата и да се чудите как не сте забелязали, че живеете в толкова хубав град. Листът с питиетата отново е изготвен с особено внимание и съдържа редки квалитетни напитки и коктейли.
Обещанието тук е за джаз и класическа музика. Клиентелата обаче има последната дума.