Ще те чакам. На Горния етаж
Първото заведение “Уно барбекю гарден ” на ул. "Георги Раковски" в София братята Стоян и Емил Митови откриха през 1997 г. То е с най-непретенциозен интериор, направен, по техните думи, с малко средства и по техен проект. През 2001 отварят и втори ресторант “Енотека Уно”, в който, както подсказва името, акцентът е върху богатата селекция вина.
Upstairs е новото попълнение с най-модерен дизайн, което ще продължи традицията на добрата кухня и обслужване от другите ресторанти. По думите на собствениците Upstairs ще предлага италианска кухня с фюжън елементи - прецизно приготвени ястия, поднесени с финес в приятна обстановка. Готвачът Иво Рангелов е специализирал в Италия и е привърженик на модната вълна “нова италианска кухня” - във всяка рецепта се следи стриктно енергийното съдържание и съчетаването на продуктите, а ястията се редят нагоре, пласт по пласт и се сервират в големи квадратни чинии. Използват се само свежи продукти и морски дарове.
В заведението, определено като bar +diner, като начало можете да пиете кафе. Но не какво да е, а прекрасно, ароматно кафе, приготвено по интересна рецепта. Опитайте например мексиканското (3.70 лв.) с калуа, текила, мляко и сметана. Типичното кафе за дами пък е “Бейлис” (3.70) - ирландски крем ликьор, кафе, мляко, сметана. Млякото и чаят също не са пренебрегнати и се предлагат в комбинация с ароматни добавки.
Прескачаме традиционния лист със слабо алкохолни напитки и бира и стигаме до специалните селекции отлежали уискита, коняк и бренди. Богат е изборът и на ликьори, дижестиви, аперитиви и пастиси. Винената селекция (цена на бутилка 15-25 лв.) не подлежи на обсъждане предвид богатия опит на братята Митови от "Енотека Уно". Предлагат се и класически коктейли (3.90- 5.90), безалкохолни коктейли (2.50-3.40), шотове (2.50-5.90).
Интересен е начинът на описание на напитките в листа, което на моменти напомня поезия - Moom Drops - опитайте лунните капки на това питие от сок от ябълка, ананас и грейпфрут, всичко охладено със сок мента и спрайт” или "Trot - след вашия шок изпийте още един шот - афтър шок в два цвята самбука и бейлис.”
Предложенията от листа със салатите звучат толкова интересно и здравословно, че с голямо затруднение избираме едно - свежа салата с круши и печени орехи (5.69) - букет марули, резенчета сочна круша, печени орехи, сирене рокфор, дресинг. И още едно - букет салати с печено козе сирене (8.69) - листа от крехки, свежи салати, прясна чушка, червен лук, пържени горски печурки, запечено козе сирене с пресни билки, дресинг.
Разделът паста ще ви запознае с повечето видни представители на това традиционно италианско ястие - тортелони с ароматни сирена (4.29), Цветни фузили с пилешко и броколи (4.79), пене ал пепероне (5.59) домашно приготвена лазаня (6.39) и още равиоли, канелоне, тальолини.
От предястията опитайте например сочни наденички на грил (7.89) или тартар от пушена пъстърва и авокадо (9.99). Листът с основни ястия ще ви постави пред сериозна дилема: пилешки руладини със спанак и кедрови ядки (10.99), телешко “Пепе верде” (14.39) или може би филе от норвежка сьомга (14.39). За заетите има и сандвичи (4.39-7.59).
Десертите са традиционните гофрети, пресни плодове, мелби. Ресторантът прави доставка на място. Поръчките, които се изпълняват, са отбелязани в менюто с оранжево кръгче. Със зелено пък са маркирани безмесните ястия.