За зехтина и актуалната средиземноморска диета
Натуралното маслиново олио - зехтин, се получава само от плода на маслиновото дърво чрез механични или физични средства при специални условия, най-вече температурни, които не само не променят зехтина по никакъв начин, но и запазват състава, вкуса и аромата на самия плод. Естественият зехтин всъщност е мазният сок на маслината - това е единственото натурално олио, което може да се консумира в състоянието, в което е извлечено от плода.
Мазнините
За правилното функциониране на човешкото тяло е необходимо подържането на определен баланс между различните хранителни групи - въглехидрати, белтъчини и мазнини. Мазнините са тези, които осигуряват енергия за работата на мозъка. Освен това мазнините са източник на топлина и са необходими за разграждането на някои витамини - А, Д, Е и К. Три вида са мазнините, които човек приема чрез храната - наситени (животинските и тези от кокосово и палмово масло), полиненаситени (мазнините, извлечени от семена) и мононенаситени (зехтинът). Проучвания показват, че зехтинът, който е богат на мононенаситени мазнини, е по-здравословен от останалите растителни мазнини. Ако храни с високо съдържание на холестерол са сготвени със зехтин, стават по-малко вредни, отколкото ако са приготвени с наситена (например животинска) мазнина.
Зехтинът е богат на витамин Е, бета-каротин и други антиоксиданти. Въпреки че е с високо калорично съдържание (9 калории на грам), изследвания показват, че начинът на живот на хора, които приемат по 60 грама зехтин на ден, е здравословен, и че когато замества останалите мазнини като част от хранителен режим, не води до напълняване.
Зехтин за здраве
Многобройни са научните изследвания за благотворното въздействие на зехтина върху човешкия организъм и те показват, че той има положителен ефект върху редица органи и системи и че е нещо много повече от мазнина за готвене.
Кръвообращението
Зехтинът спомага за предотвратяване на атеросклероза, сърдечен удар, сърдечна и бъбречна недостатъчност, мозъчни кръвоизливи и високо кръвно налягане. Причината за това е в олеиновата киселина, която се съдържа в зехтина, защото тя увеличава нивата на т.нар. добър холестерол, който има защитна функция, и намалява "лошия", който предизвиква атеросклероза или запушване на коронарни артерии.
Храносмилането
Зехтинът подобрява работата на стомаха и задстомашната жлеза, на чревния тракт, черния дроб и жлъчния тракт, както и предпазва от образуването на жлъчни камъни. Освен това е установено, че той е полезен при язви на дванадесетопръстника и гастрити, както и че е продукт с леко слабително действие. Зехтинът има изразени липотропни ефекти, т.е. има способността да намалява натрупването на мазнини в черния дроб и да го предпазва от мастно израждане.
Кожа и стареене
Благодарение на съдържащия се в него витамин Е и на антиоксидантния си ефект зехтинът защитава епидермиса, предпазва кожата от увреждане и е полезен за намаляването на въздействието на стареенето (за да се предпази от въздействието на стареенето, човек трябва да е добре подсигурен с антиоксиданти). Освен това експерименти показват, че зехтинът предпазва от стареене на мозъка и води до увеличаване на продъжителността на живота.
Ендокринната система
Доказано е, че зехтинът подобрява обмяната на веществата на организма. Средиземноморската диета, която е богата на зехтин, е един от най-добрите начини за предотвратяване и контрол на диабета. Според проучвания нивата на глюкозата на здрави хора намаляват с 12%, ако те консумират зехтин. По-малко от 10% от хората от Средиземноморието, където консумацията на зехтин е най-голяма, страдат от затлъстяване. В същия регион смъртността от болести на сърдечно-съдовата система е по-ниска, отколкото в Англо-Саксонските страни. Хранителен режим, богат на мононенаситени мазнини (чийто главен носител е зехтинът), намалява риска от сърдечни заболявания при диабетици.
Костите
Важна е ролята на зехтина по време на растежа, както и за предпазване от остеопороза. Той стимулира растежа и увеличава минерализацията и поглъщането на калций.
Раковите заболявания
Заради действието на мастните киселини, които са устойчиви на перокиси, зехтинът предпазва от образуването на някои тумори - на гърдата, на матката, на простатата.
След като е установено, че зехтинът повишава защитата от радиация, той е включен в хранителния режим на космонавтите.
Антиоксидант
В действието на зехтина като антиоксидант се крие едно от неговите главни предимства. Окисляването е процес, който протича в човешкото тяло - в него постоянно протичат реакции, които водят до образуването на свободни радикали (т.нар. пероксидни агенти). Благодарение на защитата на антиоксидантите, които помагат да се подържа равновесие, свободните радикали не причиняват значителни увреждания. Ако това равновесие бъде нарушено, се получава т.нар. окислителен стрес, който води до промяна на нормалната функция на клетката и дори до нейната смърт. Антиоксидантите са витамин Е, бета-каротина, каротеноидите и фенолните съединения. Тяхното действие е доказано. Тези антиоксидантни вещества се намират в пресните плодове и зеленчуци. Зехтинът е особено богат на такива субстанции и затова ролята му на антиоксидант за защита от увреждане от свободните радикали и карциногенните образования е значителна. Високото ниво на антиоксиданти вероятно се дължи на факта, че маслините са плодове, изложени на въздуха, и трябва да се защитават от кислорода, затова синтезират по-голямо количество антиоксидантни вещества (за разлика от семената, които не са изложени на въздух).
Средиземноморската диета
Това е начинът на живот и основните хранителни навици на хората, които живеят в Средиземноморския басейн. Тази традиционна диета е открита наскоро по време на изследвания за предотвратяване на някои заболявания, които показват, че определени елементи от средиземноморската храна ефективно предпазват сърцето. Сред тях най-важни са именно антиоксидантите, които се намират в големи количества в зехтина.
През 1991 г. професор Уилет от Катедрата по обществено здраве в Университета в Минесота обявява средиземноморската диета за важен модел за превантивната медицина, а две години по-късно на Международна конференция за средиземноморските хранителни навици представя пирамидата на тази диета. Тази пирамида представя оптималното традиционно меню в Средиземноморието и се основава на традициите в храненето на остров Крит и в южна Италия през 60-те години на ХХ век. Пирамидата подчертава значението на храните, които формират основните хранителни групи. Храните от една група не могат да заменят храни от другите. За здравословно хранене се необходими всички групи храни, защото всяка от тях осигурява само някои, но не и всички хранителни вещества, от които човек се нуждае. Виното също присъства в средиземноморската диета - може да се консумира в умерени количества, предимно с ястия (1-2 чаши на ден). За поддържане на добро здраве и оптимално тегло са от жизнено значение и редовните физически дейности.
Въпреки различията в хранителните навици на държавите от Средиземноморския басейн, характерна за всички тях е голямата консумация на зърнени храни, зеленчуци и плодове, средната консумация на мляко, млечни продукти, риба и птиче месо, слабата консумация на червено месо и изключително голямата консумация на зехтин. Неговата значимост е неоспорима както от гастрономическа, така и от здравословна гледна точка. Когато възприемате Средиземноморската диета като хранителен режим, зехтинът трябва изцяло да замести другите мазнини и олиото, а не да се използва заедно с тях.
Един елемент, който не е включен в пирамидата, но без който предлаганите в нея препоръки губят стойността си, е времето за хранене, защото удоволствието от добрата храна и кратката почивка след това са неразделна част от начина на живот в Средиземноморския басейн. Към средиземноморската диета и честата употреба на зехтин ежедневните навици трябва да бъдат едно здравословно допълнение.
- - -
Прецизна селекция от реномирани марки зехтин ще откриете в София, магазин "Дар от Боговете"бул. "Патриарх Евтимий" 18